Közélet

Az amerikai hadsereg távolíthatja el Maduro elnököt

Venezuela ideiglenes elnöke engedélyt adna arra, hogy az Amerikai hadsereg beavatkozzon országa belügyeibe.

Juan Guaidó, Venezuela ideiglenes elnöke szükség esetén kész lenne engedélyezni egy esetleges amerikai katonai beavatkozást, hogy rábírják Nicolás Maduro hivatalban lévő államfőt a hatalom átadására – jelentette pénteken az AFP. A francia hírügynökség azt kérdezte az ellenzéki politikustól, hogy adott esetben lenne-e bátorsága élni jelenlegi hatáskörével – mint parlamenti elnök és ideiglenes államfő –, vagyis engedélyt adni egy amerikai katonai intervencióra. Guaidó erre azt felelte:

Megteszünk mindent, ami ahhoz szükséges, hogy emberi életeket mentsünk meg, s hogy ne haljon meg több gyerek.

Szerinte ugyanis minden egyes napon emberek vesztik életüket a válsághelyzet miatt.

meo
Fotó: AFP

Mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy véget vessünk a hatalom Maduro általi bitorlásának

– jelentette ki. Egy esetleges külföldi katonai beavatkozás lehetősége valóban a levegőben van, bár konkrét tervek, nyilatkozatok ezzel kapcsolatosan nem láttak napvilágot. Az tagállamai néhány latin-amerikai országgal „kapcsolattartó csoportot” hoztak létre a venezuelai válság békés rendezésére.

Donald Trump amerikai elnök mindenesetre múlt vasárnap egy televíziós interjúban lehetségesnek nevezte az amerikai katonai beavatkozást.

Ezt nem szeretném egyértelműen így kimondani, de bizonyos, hogy ez is egy opció

– fogalmazott. Trump közölte azt is, hogy Nicolás Maduro néhány hónappal ezelőtt találkozót kért tőle, de ő visszautasította. Jelezte, azért mondott nemet, mert Venezuelában rengeteg „szörnyűséges dolog történik”.

A Reuters ugyanakkor pénteken a Fehér Ház egyik meg nem nevezett tisztségviselőjét idézte, aki szerint az Egyesült Államok közvetlen kapcsolatot tart a venezuelai hadsereg tagjaival, arra ösztönözve őket, hogy forduljanak el a hivatalban lévő elnöktől.

beavatkozás Venezuela hadsereg Amerika
Kapcsolódó cikkek