Közélet

Besegítenek a cégek a képzésbe

A felnőttoktatásban egyre többen jelentkeznek pénzügyi-gazdasági képzésekre, az egyik intézményben már mobilapplikáció is segíti a tanulást.

A z ipari területeken kifejezetten jellemző, hogy a vállalatok fizetik a munkavállalók továbbképzését – közölte a Világgazdasággal Szilber Erzsébet, a Perfekt Zrt. Ipari Képzések Központjának vezetője.

Mindig javasoljuk a cégeknek, hogy vegyék igénybe a felnőttképzők szakembereinek segítségét, akik személyre szabott tanácsokat, képzési programokat is összeállítanak számukra

– emelte ki. Tapasztalatai szerint más területeken jellemzően egy-egy fő képzésére fordítanak pénzt, munkavállalói csoportok egyidejű, nagyobb arányú képzésére pedig főként akkor, ha ahhoz pályázati forrást nyertek.

Népszerűek a pénzügyi-számviteli ügyintézői, a mérlegképes könyvelői és a tb-szakember-képző tanfolyamok
Fotó: Shutterstock

A Perfekt Zrt. OKJ-s képzésein részt vevők körülbelül kétharmada nő. Többnyire a munkaerőpiacra visszatérő, kisgyermekes anyukák választanak valamilyen rugalmas időbeosztásban elvégezhető OKJ-s tanfolyamot. A Perfekt az Opten adatai szerint 2017-ben 966 millió forint bevételt ért el, 9,4 százalékkal kisebbet az előző évinél. A bevételcsökkenésben a Perfekt szakértője szerint olyan külső tényezők játszottak szerepet, mint az európai uniós munkaerőpiaci reintegrációs képzések kifutása vagy a munkahelyi képzések támogatását célzó pályázati lehetőségek 2019-re csúszása. Pedig eközben tovább erősödtek a Perfekt pénzügyi-gazdasági képzései.

A kisebb óraszámú, nem gyakorlatigényes képzések ára nagyjából százezer forintról indul, míg egy komplexebb vezetői tréning ára akár milliós is lehet Tóth Réka, a Perfekt szakértőjének tájékoztatása szerint.

A legnépszerűbb az érettségivel is megkezdhető, 960 órás pénzügyi-számviteli ügyintéző OKJ-s képzés, amely időbeosztástól függően egy év alatt is elvégezhető. A szintén felnőttképzéssel foglalkozó Penta Unio Zrt.-nél a legtöbben mérlegképes könyvelőnek vagy társadalombiztosítási szakembernek tanulnak – tudta meg a Világgazdaság Herich Roland vezérigazgató-helyettestől.

Tapasztalataink szerint azt is a képzés szintje befolyásolja, hogy a cégek milyen arányban hajlandók fedezni a munkavállalók költségeit. Míg a pénzügyi-számviteli ügyintézők alapozó képzésének árát csak a résztvevők harmadának fizeti ki a munkáltatója, addig az adótanácsadók és okleveles adószakértők képzésein ez az arány már kétharmados

– válaszolt a szakember.

Komjáti Diána, a Penta operatív igazgatója kiemelte, hogy a teljes képzési spektrumon belül csak az ő cégük kínál modern és rugalmas távoktatást, amelynek elengedhetetlen feltétele a modern tananyag. Tanfolyamaikon élőadás-videókkal és mobiltelefonos applikációval is segítik a távoktatásban részt vevő több száz tanulót. A távoktatást választók nagyobb arányban fizetik saját maguk a képzéshez kapcsolódó költségeket.

A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

képzés Penta Unió Zrt. Perfekt Zrt. OKJ
Kapcsolódó cikkek