Közélet

Fiatalkorban veszélyforrás, a betegnek viszont segítség lehet a marihuánafogyasztás

A tizenévesek kannabiszhasználata és a felnőttkori depresszió között jelentős összefüggést találtak brit és kanadai kutatók: több százezer embert érinthet világszerte, azonban Kanadában milliós üzletet építenek a használatára.

Körülbelül 60 ezer felnőtt esetében elkerülhető lett volna a depresszió kialakulása, ha tizenéves korukban nem fogyasztanak kannabiszt. A montreali McGill és az Oxfordi Egyetem kutatói az eddigi legrészletesebb tanulmányban azt bizonyították, hogy a 18 éves kor előtti kábítószer-fogyasztás jelentősen hozzájárul a későbbiekben a depresszió és az öngyilkossági hajlam kialakulásához – olvasható a brit Independentben.

A kutatók szerint

a tizenéveseknél a kábítószerhasználat széles körben elterjedt, és valószínűleg ez a tendencia nem fog megváltozni.

Andrea Cipriani professzor, az Oxfordi Egyetem kutatója, a tanulmány egyik szerzője elmondta, az általuk vizsgált depressziós csoportnak mindösszesen a 7 százaléka nem használt kábítószert.

Ez körülbelül

400 ezer depressziós esetnek felel meg az Egyesült Államokban, 25 ezernek Kanadában, vagy mintegy 60 ezernek az Egyesült Királyságban,

ezek az esetek megelőzhetőek lettek volna, hogy ha serdülőkorban nem használnak drogot – tette hozzá.

Úgy gondoljuk, ez egy nagy közegészségügyi és mentális egészségügyi probléma

– mondta a professzor.

A JAMA Psychiatryben szerdán közzétett tanulmányban és még további 11 tanulmány kereteiben összesen 23 ezer ember életútját követték végig a kamaszkoruktól kezdve egészen a harmincas éveikig.

Képünk illusztráció / Fotó: AFP

A kutatók nem találtak szignifikáns kapcsolatot a szorongás és a kannabiszhasználat között, de a depresszió hatása 37 százalékkal nőtt meg a fogyasztók között. Cipriani azonban elmondta, hogy az egyéni tényezők, mint a családi háttér és az egyéb élethelyzetek még mindig jelentős szerepet játszanak.

Az angol 11–15 éves fiataloknak körülbelül 4 százaléka használt kannabiszt az elmúlt hónapban.

A tanulmány szerint, akik tizenévesen kannabiszt használtak, háromszor nagyobb eséllyel próbálkoztak öngyilkossággal.

Nagy pénz, nagy kockázat?

A kanadai szövetségi törvény október közepétől engedélyezi a 18 évesnél idősebbeknek, hogy személyes használatra négy tő kendert tartsanak otthonukban – kivéve Manitoba és Québec tartományban –, továbbá lehetővé teszi 30 gramm marihuána birtoklását. Ezzel az intézkedéssel az észak-amerikai állam lett az első nagyobb fejlett ipari ország, amely törvényessé tette a marihuánát, Uruguay után pedig a második ország, amely a teljes legalizáció útjára lépett.

Bár a világ legtöbb országában tiltott tudatmódosító szernek számít a marihuána, és a kábítószer legalizálása komoly társadalmi vitákat vált ki világszerte, a kannabiszpiac egyre nagyobb szeletet hasít ki a gazdaságból. A legális marihuánabiznisz a szakértők szerint exponenciális növekedés előtt áll, a piacot pedig jelenleg még kanadai cégek uralják:

az öt legnagyobb kannabiszcég közül négy kanadai, közülük a Tilray a piacvezető, a 13,4 milliárd dollár értékű orvosi marihuána cég lépett elsőként a tőzsdére.

Fotó: AFP/Chris Roussakis

Kanadában a legalizáció után pár héttel már arról szóltak a hírek, hogy

három tartományban marihuánahiány volt, ami miatt közülük kettőben is a kannabiszt forgalmazó boltokat ideiglenesen be kellett zárni.

Dr. Gabriella Gobbi, a McGill Egyetem kutatója szerint Kanadában az iskolákban a diákok nincsenek tisztában a droglegalizáció által kialakult kihívásokra.

Néhány tinédzser úgy gondolja, hogy ez egy növény, ami ártalmatlan

– mondta Gobbi. Hozzátette, fontos, hogy tájékoztassák a serdülőket a kannabisz használatának kockázatairól és jellegéről.

„Az 1980-as és 1990-es évektől eltérően, ma már

a THC-koncentráció körülbelül 6 százalékról 10-15 százalékra emelkedett”

– magyarázta a szakértő az Independentnek a marihuána erősségének a változását

Farmakológiai szempontból a marihuána fő pszichoaktív összetevője a tetrahidrokannabinol (THC), ami az egyik az összesen 483 ismert vegyület közül, amelyek a marihuánában találhatók. A kannabinoidok főleg a kender gyantájában vannak jelen. A legtöbbet vizsgált kannabinoid a THC, melyen kívül a marihuána még legalább 113 különböző kannabinoidot tartalmaz.

Martin Powell, az Egyesült Királyságban a drogpolitika kialakításért felelős kampányok vezetője a lapnak elmondta, a fiatalok védelmét könnyebbé lehetne tenni a piac szabályozásával. Véleménye szerint a drogfogyasztást a fiatalok körében nem lehet teljesen megszüntetni, azonban a törvényi szabályozással ellenőrizhetőbbé válna a drogfogyasztás. Sőt, az alkoholizálást jelentősebb problémának tartja a szigetországban, mivel a családi környezet elnézőbb az alkohollal szemben.

Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, itt találhat segítséget.

kutatás depresszió thc kannabisz drog
Kapcsolódó cikkek