Befektetés

A befektetők meglátták a fantáziát a kannabiszban

Bár a világ legtöbb országában tiltott tudatmódosító szernek számít a marihuána, és a kábítószer legalizálása komoly társadalmi vitákat vált ki világszerte, a kannabiszpiac egyre nagyobb szeletet hasít ki a gazdaságból.

Kanadában október 17-től legalizálják a kannabiszfogyasztást, a világ húsz legnagyobb gazdaságát tömörítő G20 országcsoport tagjai közül elsőként. Szerdától így már nem csak orvosi, hanem rekreációs célokra is használható a marihuána az észak-amerikai államban. Kanada ezzel Uruguay után a Föld második országa, amely a teljes legalizáció útjára lép.

A hét közepén életbe lépő szabályozás alapján a fogyasztás mellett 30 gramm marihuánát tarthatnak maguknál, és ezt másokkal meg is oszthatják. Regisztrált, ellenőrzött eladóktól vásárolhatnak, és otthon maguk is termeszthetnek kannabiszt, illetve készíthetnek kannabisz alapú termékeket.

Exponenciális növekedés előtt áll a piac

Az intézkedéstől az illegális drogkereskedelem visszaszorulását várja a kormányzat, de a reguláció révén komoly adóbevételre is számítanak. A szakértők 4,2 és 8,7 milliárd amerikai dollár közé becsülik a kanadai rekreációs marihuánapiac méretét a bevezetést követő első évben.

Kanadában szerdától legális a marihuána
Fotó: AFP/Chris Roussakis

Még nagyobb lehetőségek rejlenek az orvosi célú marihuána piacán, már csak azért is, mert egészségügyi célra már több mit húsz ország engedélyezte a szer használatát, köztük olyan jelentős gazdaságok, mint Németország, Mexikó és Ausztrália. A legalizációnak köszönhetően az orvosi kannabiszpiac meredek emelkedését várják a következő években az Arcview Market Research and BDS Analytics elemzői, akik szerint a 2017-es 8 milliárd dollárról 2025-re 50 milliárd dollárra nőhet a piac mérete, ami a kanadai kannabisz szektor becsült értékének nagyságrendileg a tízszerese.

Kanadai cégek uralják a piacot

Az öt legnagyobb kannabiszcég közül négy kanadai, közülük a Tilray a piacvezető a Bloomberg összeállítása szerint. A 13,4 milliárd dollár értékű orvosi marihuána cég lépett elsőként a tőzsdére. A cég részvényei 29 százalékot emelkedve valósággal kilőttek szeptember 18-án, amikor az USA engedélyezte a marihuána importját orvosi kutatásokhoz.

A szintén kanadai, 11,4 milliárd dollárra taksált Canopy Growth értékét növelte, hogy augusztusban a világ egyik legnagyobb alkoholgyártója, a Constellation Brands 3,8 milliárd dollárt fektetett a vállalatba. A harmadik, 9,2 milliárd dollárra értékelt Aurora Cannabis több mint hétszáz millió dollárt költött cégfelvásárlásra az elmúlt két évben, az orvosi marihuánaóriás legnagyobb részvényese a Vanguard alapkezelő. A brit székhelyű GW Pharmaceuticals rákos és sclerosis multiplexben szenvedő betegeknek gyárt kannabisz alapú fájdalomcsillapítókat, a cég piaci értéke 4,9 milliárd dollár.

A befektetők meglátták a lehetőséget

A legalizációs törekvéseknek köszönhetően nem meglepő, hogy a befektetők is egyre nagyobb fantáziát látnak a marihuánában. A kannabiszvállalatok a részvénypiac legújabb sztárjai.

A kannabisziparban érdekelt tőzsdei cégeket tartalmazó Bloomberg Intelligence Global Cannabis Competitive Peers Index 103 százalékkal emelkedett a szeptember végével zárult egy év során, ezzel felülteljesítette az aranyat, a bitcoint, és az ötszáz legnagyobb amerikai vállalatot tömörítő S&P 500 tőzsdeindexet is. A befektetők lelkesedését az sem szegte, hogy a legtöbb kannabiszrészvény nem fizet osztalékot.

A legnagyobb kannabiszcégek értékeltsége jelenleg kiugróan magas.

Erre utal, hogy a vállalat részvényének ára és az egy részvényre jutó árbevétel hányadosa, a P/S arány a kannabiszpiac legnagyobb szereplői esetében három számjegyűek: a Canopy Growthnál 132, az Aurora Cannabisnál 106, a GW Pharmaceuticals esetében pedig 231 ez a mutató. Összehasonlításként, az olyan technológiai óriások, mint az Amazon vagy az Apple esetében ez az értékeltségi mutató csupán 4 körül mozog jelenleg.

Fotó: AFP/Robyn Beck

A marihuána iránti felfokozott befektetői érdeklődés nyomán terjednek a speciális, kannabiszcégekbe fektető tőzsdén kereskedett alapok (ETF-ek) is. Ezek olyan nyílt végű befektetési alapok, amelyek egy adott termék vagy tőzsdeindex árfolyamát követik, így például lehetővé teszik, hogy egy tranzakcióval számos cégben vásároljon kitettséget egy befektető. Mivel egy adott eszközt vagy indexet követnek passzívan, az ETF-ek általában alacsonyabb költségűek, mint az aktívan kezelt alapok, ezért az egyedi kisbefektetőknek vonzóbb opciót jelenthetnek az ETF-ek az egyedi részvényvásárlással szemben.

A csupán néhány éve megjelent kannabisz ETF-ek közül több is kiemelkedően jól teljesített. A másfél éve indított Horizons Marijuana Life Sciences Index például 157 százalékos hozamot produkált indulása óta,

egy másik, 2015-től elérhető marihuána ETF pedig eddig 83 százalékot hozott a befektetőknek. Idén eddig legalább három új kannabisz ETF indult, ezek közül az egyik 58,4 százalékot, a másik közel 22 százalékot emelkedett néhány hónap alatt. A harmadik, főleg kisebb cégekbe fektető alap ugyanakkor csaknem 10 százalékos mínuszban áll jelenleg, ami jelzi, hogy a kannabisz koránt sem jelent biztos befektetést.

A marihuána további esetleges legalizációja – például az Egyesült Államokban – ugyanakkor további lökést adhat az iparágnak. Az egyelőre viszont még nyitott kérdés, hogy a kannabisz akár széleskörűen elfogadott, mainstream befektetési eszközzé válik-e majd a jövőben.

Kanada orvosi marihuána kannabisz befektetés ETF
Kapcsolódó cikkek