Közélet

Sereghajtók vagyunk a női mérnökök arányát tekintve

2017-ben összesen közel 18 millió tudós és mérnököt tartottak számon az Európai Unióban, és mindössze négytizedük volt nő. Hazánkban a legalacsonyabb ez az arány, mindössze 25 százalék.

2017-ben összesen közel 18 millió tudóst és mérnököt tartottak számon az Európai Unióban. A területet továbbra is férfitúlsúly jellemzi, miután az ágazatban tevékenykedők 59 százaléka férfi, és csupán 41 százaléka nő az Eurostat adatai szerint.

Az európai közösség területén dolgozó 17,6 millió magasan képzett szakember közül 10,5 millió férfi és 7,1 millió nő.

Fotó: Humeltis

A férfiak különösen a high-tech feldolgozóiparban felülreprezentáltak – a szféra tudósainak és mérnökeinek 83 százalékát ők adják –, míg a szolgáltató szektorban ennél jóval kiegyensúlyozottabb a nemek közötti arány, ám itt is enyhén kisebbségben vannak a hölgyek, akik 45 százalékkal képviseltetik magukat.

Mindössze öt EU-tagállamban magasabb a női tudósok és mérnökök aránya a férfiakénál,

de az uniós statisztika szolgál némi meglepetéssel, ugyanis nem a nyugat-európai országok számítanak a legprogresszívabbnak ebben a tekintetben. A magasan képzett női szakemberek aránya

  • Litvániában a legmagasabb, 57 százalék
  • Bulgáriában és Lettországban 53 százalék,
  • Portugáliában 51 százalék,
  • Dániában pedig 50 százalék.
  • További érdekes adalék, hogy az olyan fejlett országok, mint Ausztria (34 százalék), Finnország (29 százalék), vagy az Európa legnagyobb gazdaságának számító Németország (33 százalék) finoman szólva sem járnak élen a nők tudományos, mérnöki pályára állításában.

    Női tudósok és mérnökök aránya az tagállamaiban (2017)
    Fotó: Eurostat

    Ezekben az országokban legfeljebb a szektor harmadát adják a nők, vagyis feleakkora a női szakemberek aránya, mint a férfiaké.

    Az Európai Unión belül legkevésbé Luxemburgban és Magyarországon találunk nőket az említett foglalkoztatási területeken.

    Hazánkban és az apró Benelux országban ugyanis egyaránt mindössze 25 százalékos a női tudósok, mérnökök aránya. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy három innovatív területen dolgozó férfi munkaerőre jut egy tudós- vagy mérnökasszony.

    férfiak nők Eurostat tudósok mérnökök
    Kapcsolódó cikkek