Közélet

Több mint 15 ezer érsebészeti műtétre nincs elég orvos

Magyarországon világviszonylatban is nagyon magas az amputációk száma, évente közel 7000 végtag teljes, vagy részleges eltávolítása történik meg keringészavar miatt.

Tavaly mindösszesen 119 olyan sebészt találtak, aki végez valamilyen szintű érsebészeti ellátást, de közöttük mindössze 71 olyan orvos volt, aki teljes munkaidejét erre a feladatra használhatta. A többiek általános sebészeti műtéteket is végeztek – írja a Népszava az Egészségügyi Szakmai Kollégium Érsebészeti és Angiológiai Tagozatának felmérése alapján.

Pár napon belül előbb a Péterfy Sándor utcai kórház baleseti központja majd veszprémi megyei kórház is kénytelen volt szűkíteni az érsebészeti ellátást, mert a feladathoz már nem tudnak orvost biztosítani. A hírre szinte azonnal reagált Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár és bejelentette:

centrumokba szervezik ezt az ellátást, ahol biztosított lesz nem csak a kellő számú orvos, hanem a technológiai háttér is. Megjegyezte: ennek érdekében elindult a Szent Imre Kórház és a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) érsebészetének a fejlesztése.

Az egészségügyi felmérés szerint ahhoz, hogy a hazai betegek mindegyike megkapja szükség esetén a speciális ellátást legalább 180 érsebész szakorvosra lenne szükség. Most a gyakorlatban ennek mintegy a harmada áll rendelkezésre.

Ráadásul a most dolgozó érsebészek átlagéletkora 53,5 év.

Például 30 és 40 év között mindössze 16-an, 40-60 évesek 67-en, míg a 60-70 évesek 32-en dolgoznak. A következő hat évben körülbelül 33 orvos szerezhet ilyen szakvizsgát, azaz több érsebész velük sem lesz, legfeljebb – ha közülük senki nem megy külföldre dolgozni

– épphogy pótolják a munkát abbahagyó idős orvosokat.

Fotó: Ujvári Sándor / MTI

A Népszava hozzáteszi, hogy legalább 15 ezer érműtétre lenne szükség, jelenleg csak 9500-ra telik az érsebészek munkaidejéből. Az általuk el nem végzett beavatkozást legtöbbször más sebészeknek ad munkát, ők azonban nem eret javítanak, hanem amputálni kényszerülnek.

Hetven év felett a lakosság 20 százaléka szenved olyan súlyos cukorbajtól, illetve keringési betegségtől amelynek lehetséges kimenetele az amputáció. Magyarországon világviszonylatban is nagyon magas az amputációk száma, évente közel 7000 végtag teljes, vagy részleges eltávolítása történik meg keringészavar miatt.

 

kórház egészségügy érsebészet
Kapcsolódó cikkek