Közélet

Dobozos fröccs: szabadalmi jogot sérthetett a Tibi atya

Tibi atya a napokban bejelentette, hogy piacra dobja hamarosan a dobozos fröccsét. Idő közben ugyanakkor kiderült, hogy egy másik cég már megtette ugyanezt. Ráadásul pár éve még együtt tervezgették a termék bevezetését.

Az elmúlt időszak legnagyobb fröccsbotránya kezd kialakulni a hazai piacon. A napokban beszámoltunk a hírről, hogy a Humbák Művek által üzemeltetett Tibi atya piacra dobja dobozos fröccsét, amellyel nem a bárok és éttermek meghódítására törekszenek, sokkal inkább a kereskedelmi szegmenst szolgálnák ki vele.

Most azonban kiderült egy szerkesztőségünkhöz eljuttatott levélből, hogy a termék már létezik a piacon, s az le is van védetve.

A palackozott fröccs már létezik a hazai piacon
Fotó: Humbák Művek

Sajnálattal kell tudatnunk, hogy egy évekkel ezelőtt meghiúsult együttműködést követően, vélelmezhetően elsőbbségi szabadalmam alapján, úgy indította piaci bevetésre a Tibi atya a fröccsét, hogy a palackozott fröccs ipari előállításának elsőbbségi szabadalom tulajdonosát megkerülte

– áll a Vasuta Zrt. nekünk címzett levelében. Ebben egyébként a cég arról is tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy a Vasuta Palackozott Fröccs jelenleg négy fajta kiszerelésben (0,33 l Pet, 0,5 l Pet, 0,5 l üveg és 0,75 l üveg) már több mint hat éve jelen van a piacon.

A palackozott fröccs ráadásul a Vasuta Zrt. jogilag védett szellemi tulajdonát képezi, a bor és szóda keverék gyártásának adott technológiája, mely technológiai az Artisjus jogvédő iroda valamint a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala nyilvántartásába bejegyzésre került.

Tibi atya: a Vasuta álláspontja megalapozatlan

A Fröccsművek Kft. saját technológiát alkalmaz, amelyet gyártónk a Bubee Hungary Kft. 2014 óta saját gyártósorával biztosít. Ez a technológia markánsan különbözik a Vasuta Zrt. mintaoltalmi védettséget élvező gyártósorától

– közölte a VG.hu-val a Humbák Művek. Hozzátették, a részükre megküldött Használati mintaoltalmi okirat szerint a mintaoltalmi bejelentés napja és az oltalom kezdete 2016.szeptember 1., azaz a Humbák gyártója, a Bubee Hungary Kft. által alkalmazott gyártósor és technológia időben is korábban került bevezetésre, mint a Vasuta Zrt-é.

A Humbák Művek válaszában hangsúlyozta azt is, hogy társaságuk beszerezte a most szabálytalansággal vádló cég szabadalmi oltalmához tartozó „Eljárás palackozott italkeverék előállítására „illetve Igénypontok.„ elnevezésű anyagát, ami alapján kijelenthető, hogy a cég szabadalmának tartalma alapjaiban eltér a Humbák Művek által használt technológiától.

Jogi véleményünk alapján a Vasuta Zrt. ellenük támasztott igénye megalapozatlan

– jelentették ki.

Vasuta Zrt. fröccs Humbák Művek Tibi atya
Kapcsolódó cikkek