Közélet

Életfogytiglant kapott a Teréz körúti robbantó

A leghamarabb 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Életfogytiglani fegyházra ítélte a két rendőrt életveszélyesen megsebesítő Teréz körúti robbantás vádlottját többszörösen minősített emberölés és terrorcselekmény miatt a Fővárosi Ítélőtábla kedden kihirdetett másodfokú, jogerős ítéletében. A férfi – az elsőfokú ítéletben meghatározott 25 év helyett – a leghamarabb 30 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

Az eljárás adatai szerint a huszonéves férfi 2016. szeptember 24-én késő este Budapesten, a Teréz körúton egy általa készített és működésbe hozott pokolgéppel életveszélyesen megsebesített két rendőrt azért, hogy megszerezze fegyvereiket.

Az előzetes letartóztatásban lévő férfi a nyomozás során tett beismerő vallomást, az elsőfokú tárgyalásokon kezdetben tagadott, majd egyre zavartabban viselkedett, és az elsőfokú ítélet kihirdetésén, illetve a táblabíróságon már nem jelent meg.

Fotó: YouTube / PoliceHungary

Korábban a vádlott ügyvédje, Jován László a tárgyaláson úgy fogalmazott,

nem állnak rendelkezésre olyan kétséget kizáró tények, amelyek bizonyítanák a férfi bűnösségét, ezért a vádlott nem ítélhető el.

Ugyanakkor kétségbe vonta az ügyészség minősítését is, miszerint a cselekmény több ember ellen elkövetett, előre kitervelt emberölési kísérlet. Szerinte a cselekmény csupán életveszélyt okozó testi sértés szándékaként értékelhető.

https://www.youtube.com/watch?v=VuvywndFaro&has_verified=1

Az ügyvéd azt mondta,

a nyomozás során a gombhoz keresték a kabátot, vagyis nem vizsgáltak különböző verziókat, csak egy irányba folyt a nyomozás.

Szerinte nem volt szabályos a helyszín biztosítása, a bűnjelkezelés és a vádlotthoz köthető ingatlanban végzett házkutatás sem, a DNS-vizsgálat pedig nem alkalmas a bűnösség megállapítására. Hozzátette, hogy

a robbanótesttel kapcsolatban több olyan szakértői vélemény született, amely ellentmond a természet törvényeinek, továbbá a vádlott szociopata és Asperger-szindrómában szenved, amelyek együttese büntetőjogi jelentőséggel bír.

Teréz körúti robbantó életfogytiglan
Kapcsolódó cikkek