Közélet

Magyar a világ legdrágább bora

A borkülönlegesség árát főleg az előállítási költségek dobták meg.

Összesen 40 ezer dollárt (több mint 11 millió forintot) kérnek egy üveg 2008-as Royal Tokaji Esszenciáért – írja a Fortune magazin.

Az Index szemléje szerint a Royal Tokaji 2008-as évjáratú borából mindössze 18 palack készült el. Tom Hudson, az egyik legnagyobb borral foglalkozó brit cég igazgatója a Fortune-nak elmondta, hogy

egy ilyen bor akár száz évig is eláll, és annyira egyedi, hogy bátran el lehet kérni érte ennyi pénzt is.

Fotó: Móricz-Sabján Simon

Az amerikai magazin azt írja, hogy a tokaji bor szőlőszemeit kézzel szüretelték, és kizárólag aszúlé alkotja, más szőlő leve nincs benne,

egyetlen palackhoz 400 kiló szőlő is kellhet,

azaz a világ egyik leginkább munkaigényes boráról van szó. A magazin hozzátette, hogy az éttermekben kis adagokban szolgálják fel a sűrű, szirupos, édes nedűt.

https://twitter.com/Royal_Tokaji/status/1104767478440382468

A Fortune Európa egyik legrégebbi, legendás borvidékének nevezi a Tokajit. A legendák szerint XIV. Lajos, a Napkirály a királyok bora, a borok királya titulussal illette az innen származó borokat, és a Vatikánban is századokon át hozzáférhető volt a pápa számára. Történelméről szólva nem felejtik el, hogy a kommunista évtizedek után csak szűk három évtizede éledezik újra ezen a vidéken a borkészítés, ami ma legfőképp családok, illetve független borászok kezében van.

bor Royal Tokaji Esszenca
Kapcsolódó cikkek