Közélet

Új Michelin-csillagokat remél Budapest

Várakozások szerint szerdán jelentik be a Michelin Guide európai listáját, amelyen akár két-három újabb budapesti étterem is felbukkanhat az egycsillagosok között – vélik a Világgazdaság által megkérdezett csúcsgasztronómiai szakértők.

Talán ismét megjelenik legalább egy-két újabb Michelin-csillag Budapest egén – reménykedik Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke, aki a többek által az egyik nagy esélyesnek tartott Stand étterem társtulajdonosa is Széll Tamással és Szulló Szabinával. Még nagyobb magyar sikert remél az idei kalauztól Herczeg Zoltán, a Dining Guide felelős kiadója, aki szerint akár három-négy új budapesti éttermet is érinthet az új Michelin-csillagok hetek óta várt bejelentése.

A gasztronómiai szakértő a Világgazdaságnak kifejtette, hogy

a meglévő öt budapesti Michelin-csillag mellé várt újabbak további turisztikai vonzerőt jelentenének, és időszerűek is lennének,

mivel a budapesti topéttermek meglehetősen alulreprezentáltak a nyugat-európaiakhoz képest a világ legnépszerűbb étterem- és szállodakalauzában. Tavaly az Onyx – első közép-európai étteremként – megkapta a második csillagot, korábban pedig egy-egy jutott a Borkonyhának, a Costesnak és a Costes Downtownnak.

Fotó: VG / Móricz-Sabján Simon

A Dining Guide kiadója szerint a top 25-30 magyar étterem mindegyike megérdemelne egy csillagot. A magyarországi éttermi rangsor összeállítását egyébként az a Fausto Arrighi segíti stratégiai tanácsadóként, aki 36 évet töltött el a Michelin Guide-nál a francia és az olasz kalauz vezetőjeként. A Dining Guide idei toplistáján a Stand étterem végzett az élen, tehát nem lenne meglepő, ha az egyébként korábban már Michelin-csillagos konyhát vivő séfek által tulajdonolt hely megkapná az első csillagát.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja

Michelin Guide gasztronómia Michelin-csillag
Kapcsolódó cikkek