Közélet

Megújult a sürgősségi fogászat

Felújították az ország egyetlen, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által finanszírozott 24 órás sürgősségi fogászati osztályát.

Hat hónap alatt 190 millió forintból újították fel az ország egyetlen, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott 24 órás sürgősségi fogászati osztályát a Semmelweis Egyetem saját forrásból újította fel. Kicserélték a teljes gépparkot, kibővítették a várótermet, kialakítottak négy új fogászati ellátóhelyet, új digitális röntgenrészleget létesítettek, sorszámkiadó rendszert vezettek be.

A fővárosi Szentkirályi utcában működő intézménybe az egész országból érkeznek betegek, de többségében Pest és Nógrád megyéből

– mondta Kivovics Péter, a Semmelweis Egyetem (SE) Fogorvostudományi Kar Fogászati és Szájsebészeti Oktató Intézetének igazgatója a Világgazdaságnak. Az intézet több NEAK-pontot termel, mint az összes többi járóbeteg-fogászati klinika együtt.

Fotó: Kallus György

A sürgősségin egyebek között csillapítják a vérzést és az extrém nagy fájdalmat, rögzítik a törött állkapcsokat, ízületi problémákat látnak el, fogat húznak és foggyökeret kezelnek.

Ez az intézet az egyetlen olyan közalkalmazottakkal dolgozó közintézmény, amely lefedi a teljes fogászati szájsebészeti járóbeteg-ellátást.

Havonta átlag 5100 beteget látnak el, hétvégente és ünnepnapokon naponta 160-170-et.

A teljes cikk a keddi Világgazdaságban olvasható

fogászat Merkely Béla Hermann Péter Semmelweis Egyetem
Kapcsolódó cikkek