Közélet

Elutasították a West Balkán-tulaj beadványát Strasbourgban

Az egykori Nyugati téri szórakozóhelyre évekkel ezelőtt közel háromezren zsúfolódtak be, és az ott kialakult tolongásban három fiatal lány megfulladt.

Elutasította a West-Balkán nevű, mára bezárt budapesti szórakozóhely egyik volt tulajdonosának beadványát a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) csütörtökön, mondván, nem sérültek a panaszos jogai a 2011-es diszkótragédia miatti büntetőeljárás során.

A Nyugati téri szórakozóhelyre 2011. január 15-én közel háromezren zsúfolódtak be, ez a sokszorosa annak, mint ami a hatóságok szerint biztonságos lett volna, és az ott kialakult tolongásban három fiatal lány megfulladt.

Az ügyben többeket elítéltek halálos tömegszerencsétlenséget okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Szalontay Győző elsőrendű vádlottra három év négy hónapot szabtak ki, amelynek felét két évre felfüggesztették.

Szalontay azzal fordult az EJEB-hez, hogy

a magyar hatóságok megsértették a tisztességes tárgyaláshoz való jogát, s ezzel az Emberi Jogok Európai Egyezményét is.

A strasbourgi bírói testület azonban csütörtökön egyhangúlag megalapozatlannak minősítette a felperes panaszát. Mint a törvényszék hangsúlyozta, a férfi nem vett igénybe minden hazai jogorvoslati lehetőséget, például nem nyújtott be alkotmányjogi panaszt, ezért a beadványt el kell utasítani.

Kiemelték, amennyiben a hazai jogorvoslat nem bizonyul jogszerűnek és hatékonynak, akkor a bíróság kész megváltoztatni az álláspontját.

Az EJEB-hez az Emberi Jogok Európai Egyezményének megsértésére hivatkozva lehet fordulni, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, s nem járt eredménnyel. A testület határozatai kötelezőek az Európa Tanács mind a 47 tagországa számára.

beadvány Emberi Jogok Európai Bírósága diszkótragédia
Kapcsolódó cikkek