Közélet

Nagy a zavar Donald Trump floridai countryklubja körül

Bizonyíték Peking fenyegetésére az Egyesült Államokkal szemben, hogy egy kínai nő a napokban illetéktelenül be tudott jutni Donald Trump elnök floridai countryklubjába – jelentette ki a CBS televíziónak adott péntek esti interjújában Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

Noha Mike Pompeo azt mondta, még folyamatban lévő nyomozásról van szó, és emiatt részletekről nem beszélne, annyit megjegyzett, hogy

az illetéktelen belépés a Mar-a-Lago klubba sokat elmond az amerikai néppel szembeni kínai fenyegetésről, és arról, hogy Kína milyen erőfeszítéseket tesz magában az Egyesült Államokban nemcsak a kormányzat ellen, hanem szélesebb körben is.

A külügyminiszter kitért a szellemi tulajdon eltulajdonítására, amivel gyakran vádolják Kínát az amerikai kormányzat tisztségviselői. „A szellemi tulajdon ellopása nagy, több százmilliárdos üzlet” – jelentette ki. Arra az újságírói kérdésre azonban, hogy mi a kapcsolat a szellemi tulajdon jogvédelme és a Trump-klub biztonsági szabályainak áthágása között, Pompeo csak annyit válaszolt, hogy nem tud részletekbe bocsátkozni.

Mike Pompeo nyilatkozott ugyan, de sokat nem mondott
Fotó: AFP

Az Egyesült Államokban szerdán vádat emeltek egy útlevele alapján tajvani nő, bizonyos Jü Csing-csang ellen, mert a múlt hét végén illetéktelenül behatolt Donald Trump floridai countryklubjába.

A rendőrség mind a mai napig nem hozott nyilvánosságra részleteket az ügyről ezért homályos, hogy a nő valójában kicsoda, és mit akart. Nem tudni, hogy valóban tajvani állampolgár-e vagy kínai. A Mar-a-Lagónál őt feltartóztató titkosszolgálati munkatársaknak, majd később a nyomozóknak is azt mondta: Sanghajból érkezett Floridába.

A bejáratokat őrző titkosszolgálatiaknak azt mondta, hogy az úszómedencéhez megy, mert barátai vannak ott, de bent, a klub területén egy másik titkosszolgálati munkatársnak arról beszélt, hogy az amerikai-kínai kapcsolatokról rendezett ENSZ-tanácskozásra érkezett.

Ilyen tanácskozásnak azonban a countryklub nem adott helyet, Jü neve pedig nem szerepelt a klubba beengedhető személyek listáján. Letartóztatása után Jü Csing-csang már arról beszélt, hogy „egy barátja tanácsára” érkezett Mar-a-Lagóba, mert az amerikai-kínai kereskedelmi kapcsolatokat akarta megvitatni a Trump-család valamelyik tagjával.

Négy mobiltelefont, egy laptopot, egy külső merevlemezt és egy számítógépes vírussal fertőzött pendrive-ot találtak nála.

Donald Trump jelentéktelennek tüntette fel az incidenst.

Donald Trump nyilatkozat Kína Amerika Mike Pompeo fenyegetés
Kapcsolódó cikkek