Közélet

Tízmilliárdokkal kevesebb közmunkásokra

Az első két hónapban alig tizenkétmilliárd forintot költött­ a kormány közmunkaprogramokra, ami a re­kordalacsony közfoglalkoztatásnak köszönhető.

Februárban tovább csökkent a közfoglalkoztatásban részt vevők száma, a programért felelős Belügyminisztérium adatai szerint a második hónapban az átlagos létszám 117 831 fő volt, ami januárhoz képest 1,2 százalékos, tavaly februárhoz mérten pedig 23,6 százalékos csökkenés. Ennél alacsonyabb adatot utoljára 2014 májusában mértek – igaz, akkor csak egyetlen hónapra –, 113,6 ezer főre esett vissza a közfoglalkoztatottak száma, tartósan azonban a közmunkaprogramok 2013-as felfuttatása óta nem voltak ilyen kevesen a rendszerben.


Forrás: MTI / Marjai János

A BM adatai szerint idén februárban 4953 fő lépett be a közmunkaprogramba, az új belépők kétharmada a hosszabb időtartalmú – akár 12 hónapos – programokba került. A kilépők száma drasztikusan visszaesett, amiből arra lehet következtetni, hogy egyelőre leállhat a létszám csökkenése, és megragadhat a százezer fő feletti szinten, bár az idénymunkák indulásával, a tavaszi hónapokban nem lehet kizárni további csökkenést. A 117,8 ezer közmunkásból 55 ezer dolgozik a hosszú távú programokban, ők azok, akik minden bizonnyal további egy évig bent maradnak a rendszerben – ennek ellenére lenne tere a létszám további csökkenésének. Februárban 5,8 ezer fő lépett ki a közmunkából, ami az előző hónaphoz képest 32 százalékos, az egy évvel korábbi adathoz mérten pedig 84 százalékos csökkenés.

A az ország elmaradottabb keleti megyéiben jellemző: a 117,8 ezer főből 22,9 ezren Borsodban, 21,5 ezren Szabolcsban dolgoztak, a közmunka szempontjából a harmadik legfontosabb megye Hajdú-Bihar volt, ahol 11 ezer főt regisztráltak.

A teljes cikk a Világgazdaság keddi számában olvasható

közmunka Belügyminisztérium
Kapcsolódó cikkek