Közélet

Megbukott az osztrák kancellár

Megvonta a bizalmat az osztrák parlament hétfőn Sebastian Kurz osztrák kancellártól.

Elvesztette a bizalmi szavazást Sebastian Kurz osztrák kancellár hétfőn Ausztria parlamentjében, miután az ellenzéki pártok összehangoltan ellene szavaztak.

Az Osztrák Szociáldemokrata Párttal együtt szavazott a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ), amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal, ám a kancellár felmondta a szövetséget, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról.

Sebastian Kurz osztrák kancellár
Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna

Ausztria államfőjének most kancellárt kell kineveznie olyan kormány megalakítására, amely képes a parlamentet maga mögé állítva elvezetni az országot a következő parlamenti választásig. A választás várhatóan szeptemberben lesz. Az ügyvivő kormányfő Kurz is lehet.

A bizalmi szavazáson a 183 fős képviselőházban összesen 110-en szavaztak a kancellár ellen és 71-en mellette.

A szavazás előtt Kurz méltatta koalíciós kormányának teljesítményét. Mint mondta, nagyon büszke a másfél év alatt végzett munkára.

Ausztriában múlt héten robbant ki korrupciós botrány, miután nyilvánosságra került egy videó, amin Heinz-Christian Strache, a kormány koalícióban részt vevő Osztrák Szabadságpárt vezetője a 2017-es választási kampányhoz nyújtandó támogatásért cserébe állami megbízások elnyerését ígérte egy ausztriai befektetésre készülő nőnek.

Strache még a múlt héten lemondott alkancellári és pártelnöki tisztségéről, Sebastian Kurz osztrák kancellár pedig az osztrák kormánykoalíció felbontását és új választás kiírását javasolta.

bizalmi szavazás Sebastian Kurz Ausztria
Kapcsolódó cikkek