Közélet

Szabadlábra helyezték a WikiLeaks volt informátorát

Szabadlábra helyezték csütörtökön Chelsea (született Bradley) Manninget, az amerikai hírszerzés egykori elemzőjét, aki közel két hónapot töltött börtönben, amiért megtagadta a tanúskodást a WikiLeaks kiszivárogtató portál alapítója, Julian Assange ügyében folyó vizsgálatban.

A 31 éves Chelsea Manninget, akit korábban férfiből operáltak át nővé, március 8-án vették őrizetbe. Akkoriban Claude Hilton, az alexandriai törvényszék bírája azt mondta, hogy mindaddig őrizetben marad, amíg nem változtatja meg a döntését, illetve fel nem oszlatják a vádesküdtszéket.

A vádesküdtszék mandátuma azóta lejárt, és a CNN hírtelevízió szerint Manningnek jövő csütörtökön már egy másik esküdtszék előtt kell majd tanúskodnia. Ha ezt ismét elutasítja, másodszor is börtönbe kerülhet a bírói intézkedéssel szembeni engedetlenség miatt. Ügyvédei azonban azt mondják, hogy Manning a továbbiakban sem fog válaszolni a vádesküdtszék kérdéseire, mi több, ezt sosem fogja megtenni.

Chelsea Manning
Fotó: AFP

Manning hétfőn elküldte a bíróságnak a nyolcoldalas állásfoglalását, amelyben hangsúlyozta, hogy

szóba se jöhet az együttműködés a vádesküdtszékkel, mert ha ezt megtenné, sutba dobná elveit, vívmányait, azt, amiért áldozatokat hozott, és lerombolná saját tekintélyét, amelyre évtizedek alatt tett szert. „...ez nyilvánvaló képtelenség”

– írta.

Manning korábban már hét évet töltött a rács mögött, mert 2010-ben több mint 700 ezer, az iraki és az afganisztáni háborúval kapcsolatos bizalmas dokumentumot, közöttük 250 ezer diplomáciai táviratot adott át a WikiLeaks-nek, jelentős zavart keltve az Egyesült Államokban.

A volt elemző hét évet töltött le a rá kirótt 35-ből, amikor Barack Obama akkori elnök kegyelemben részesítette.

Chelsea Manning WikiLeaks
Kapcsolódó cikkek