Közélet

Boris Johnson nem rángatná ki a briteket az unióból

Boris Johnson volt brit külügyminiszter közölte szerdán, hogy ha miniszterelnökké választják, nem törekedne kifejezetten az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kiléptetésére az Európai Unióból.

Boris Johnson volt brit külügyminiszter közölte szerdán, hogy ha miniszterelnökké választják, nem törekedne kifejezetten az Egyesült Királyság megállapodás nélküli kiléptetésére az Európai Unióból. Hozzátette ugyanakkor:

a megállapodás nélküli Brexit lehetőségének fenntartása „létfontosságú eleme” az EU-val folytatandó tárgyalásoknak.

Johnson is indult a kormányzó brit Konzervatív Párt vezetői tisztségének elnyeréséért folyó versengésben, kilenc másik jelölttel együtt.

Boris Johnson
Fotó: AFP

Theresa May miniszterelnök múlt pénteken távozott a párt éléről, és ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár, de utódja megválasztásáig ügyvezető minőségben ellátja a kormányfői és a pártvezetői feladatokat.

Boris Johnson, a keményvonalas tory Brexit-tábor frontembere – akit a londoni fogadóirodák a legesélyesebb utódjelöltnek tartanak – szerdai kampánynyitó beszédében kijelentette: az Egyesült Királyságnak mindenképpen ki kell lépnie az EU-ból a Brexit jelenleg érvényes október 31-i határnapján, mert a további halasztás a Konzervatív Párt vereségét és Jeremy Corbynnak, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetőjének győzelmét jelentené.

Három év és két elszalasztott határidő után ki kell lépnünk az EU-ból október 31-én

– mondta. Johnson ezzel arra utalt, hogy három éve, 2016 júniusában tartották a kilépésről döntő népszavazást, és az eredeti menetrend alapján a brit EU-tagság március 29-én szűnt volna meg. A Brexit feltételrendszerét rögzítő, az unióval novemberben elért megállapodást azonban a londoni alsóház egymás után háromszor elutasította, ezért Theresa May kétszer is kezdeményezte az EU-nál a Brexit-határidő halasztását.

Az első haladék a Brexit-megállapodás elfogadása esetén május 22-ig, további elutasítása esetén április 12-ig szólt, de ez utóbbi időpont megállapodás nélküli, rendezetlen kilépést jelentett volna már azon a napon.

Theresa May miniszterelnök múlt pénteken távozott a párt éléről, és ez miniszterelnöki tisztségének megszűnésével is jár
Fotó: AFP

Mivel a Brexit-megállapodást a második, áprilisi határidőre sem sikerült elfogadtatni, Theresa May újabb halasztást kért, és az EU ennek nyomán döntött az október 31-ig tartó, jelenleg is érvényes haladékról.

Szerdai kampánynyitójában Boris Johnson úgy fogalmazott: „Brüsszel sem akarja jobban” a megállapodás nélküli Brexitet, mint ő, de a kilépés folyamatos halasztgatásával nem lehet elérni azt a megállapodást az EU-val, amelyre Nagy-Britanniának valójában szüksége van.

Az Európai Bizottság azonban már többször jelezte, hogy nem lehetséges a Brexit feltételrendszerét rögzítő megállapodás újratárgyalása.

Szerdai kampányrendezvényén Johnson hangsúlyozta: az ő célja sem a rendezetlen kilépés, de a felelős magatartás az, ha a brit kormány ennek lehetőségére is előkészületeket tesz, és bemutatja „a Csatorna másik pártján élő” barátainak, hogy minden forgatókönyvre felkészült.

Johnson szerint éppen ez a hozzáállás alkalmas a rendezetlen Brexit elkerülésére.

A konzervatív politikus – aki nyolc évig London polgármestere is volt – már korábban is jelezte, hogy miniszterelnökké választása esetén nem lenne hajlandó a Brexit újabb halasztására, akkor sem, ha nem sikerül elfogadtatni a Brexit-megállapodást a brit parlamentben.

Ezt az álláspontot azonban a kabineten belül is súlyos bírálatok érik.

Johnson miniszterelnökké választása esetén nem lenne hajlandó a Brexit újabb halasztására
Fotó: AFP

Philip Hammond pénzügyminiszter – aki nem pályázik a Konzervatív Párt vezetői tisztségére – egy szerdai londoni üzleti rendezvényen kijelentette: lehetetlen az október 31-i kilépési határidő tartása, mivel a parlament nem fogja megengedni a megállapodás nélküli kilépést az EU-ból, az eddigi tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy „nem olyan könnyű” elfogadtatni a parlamenttel bármiféle megállapodást.

Hammond szerint mindezek alapján az utódválasztási versengésben induló jelöltek részéről „nem észszerű eljárás”, ha ebben a kérdésben „saját magukat sarokba szorítják”.

A jelöltek tízfős mezőnyét a következő napokban a tory frakció sorozatos szavazásokkal két főre szűkíti.

Az első szavazási fordulót csütörtökön, a továbbiakat jövő kedden, szerdán és csütörtökön tartják.

A versenyben maradó utolsó két jelölt közül – ha egyikük sem lép vissza a másik javára – a Konzervatív Párt 160 ezer regisztrált tagja választhatja meg postai szavazással Theresa May utódját, aki az Egyesült Királyság következő miniszterelnöke is lesz.

A jelenlegi ütemterv szerint a megválasztott utód a július 22-én kezdődő héten veszi át a pártvezetői tisztséget, és ezután tájékoztathatja kormányalakítási szándékáról II. Erzsébet királynőt.

Theresa May Brexit Boris Johnson
Kapcsolódó cikkek