Közélet

Élményvonattal egyre többfelé Európába

Ismét divat a nosztalgiázás, amelyre vasúton az Európában is egyedülálló programokat kínáló MÁV-társasággal van lehetősége a honi utazóközönségnek.

Átlagosan 16 ezer forintot költött tavaly a MÁV Nosztalgia Kft. 11 ezer utasa, akik a 6–300 ezer forint közötti áron kínált egy- és többnapos programok valamelyikén vettek részt.

Európában egyre kevesebb nosztalgiautazást szervező cég van, olyan pedig, amelyik a magyar cég által hirdetett széles spektrumú kínálattal rendelkezik, gyakorlatilag nincs is – közölte Schvéd Norbert, a MÁV Nosztalgia Kft. ügyvezető igazgatója a Világgazdasággal.

Fotó: MÁV

A kirándulóvonatokkal egy napra idős és fiatal egyaránt utazik, különösen, amióta a vonatjegy mellé fakultatív városnézéseket, kirándulásokat is kínálnak idegenvezetéssel. A gőzmozdonyos programok családbarát események, a többnapos és hálókocsis utazások viszont főleg a közép- és idősebb korosztályt vonzzák.

Speciális a fotósvonatok utazóközönsége, valamint a vasúttal, vonattal kapcsolatos évfordulóval, eseményekkel, programokkal egybekötött vonatutaké is, mint például idén a Balaton északi partjára tartó, a 110 éves vasútvonalon végighaladó nosztalgiautazás, de ilyen az Istvántelki Gőzösműhely bemutatása is évente néhány alkalommal.

Az élményvonatokon az utasszám évente 10–14 ezer, a leggyorsabban a speciálisan a vonatbarátok számára szervezett programokra kelnek el a jegyek.

A teljes cikk a Világgazdaság szerdai számában olvasható

MÁV NOsztalgia Kft.
Kapcsolódó cikkek