Közélet

Maradna az első botlás bírságmentessége

Bár egy beterjesztett jogszabály-módosítás az EU-joggal való ütközés miatt eltörölné a kkv-k első botlásának szankciómentességét, az ITM dolgozik a megoldáson, hogy a lehetőség a jövő évtől is adott legyen a kisebb hibákat ejtő vállalkozások számára.

Az innovációs miniszter előterjesztése nyomán jövőre akár már az első munkaügyi vagy fogyasztóvédelmi kihágás miatt is újra szigorú bírságok elé nézhetnek a hazai mikro-, kis- és középvállalkozások. A Palkovics László által beterjesztett salátatörvény egyik pontja ugyanis eltörölné a kkv-k fejlődésének támogatásáról szóló azon rendelkezést, amely szerint a hatósági ellenőrzést végző szervek a kis- és középvállalkozásoknál az első esetben előforduló jogsértéskor bírságolás helyett csak figyelmeztetnének.

Fotó: Shutterstock

A törvényjavaslat a kkv-k számára kedvező eljárást a tachográfokról szóló 2014-es EU-rendelet egyik pontjával kapcsolatos brüsszeli eljárásra hivatkozva szüntetné meg. Az indoklás szerint a bírságmentesítés az uniós kkv-kal szemben nem alkalmazandó, ezáltal különbséget tesz a honos és nem honos jogsértők között. Másrészt a figyelmeztetés intézménye nem minden esetben felel meg a szankciókkal szemben támasztott azon követelménynek, hogy arányos legyen a jogsértéssel, továbbá kellő visszatartó erővel bírjon.

A teljes cikket a Világgazdaság csütörtöki számában olvashatja

jog unio szankciómentesség kkv ITM
Kapcsolódó cikkek