Közélet

Megint több ezer gyerek marad bölcsődei ellátás nélkül szeptembertől

A 300 ezer három év alatti magyar gyermekre mindössze 47 ezer bölcsődei férőhely jut, ráadásul rendkívül egyenlőtlen ezeknek a helyeknek az eloszlása, bőven van tehát tere a bővítésnek.

A családi bölcsődék férőhelybővítésére kiírt tenderre eddig 104 pályázat érkezett, 103-at be is fogadtak – közölte a napokban Kovácsné Bárány Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának bölcsődei ügyek koordinációjáért felelős miniszteri biztosa. Hozzátette, hogy a formai bírálat után száz pályázat érvényes, közülük 67 részesül támogatásban, és összesen 110 új családi bölcsőde létesül.

A férőhelyek kialakítására kiírt két pályázat keretösszege csaknem 10,5 milliárd forint,

  • amelyre az önkormányzatok mellett
  • egyházi fenntartók, nemzetiségi önkormányzatok,
  • civil szervezetek,
  • közalapítványok
  • és önkormányzati többségi tulajdonban lévő vállalkozások is pályázhatnak.
  • A teljes bölcsődei ellátás a családvédelmi akciótervnek is a része, három év alatt 21 ezer új férőhelyet létesít a kormány. Varga Mihály pénzügyminiszter bejelentette, hogy újabb húsz településen kezdődhetnek bölcsődei fejlesztések mintegy kétmilliárd forintos költségvetési támogatásból.

    Fotó: Prokl Viktória / 24 Óra

    Újdonság, hogy jövőre csaknem kétszeresére emelik a családi bölcsődék finanszírozását, hogy a szülőknek kevesebbet kelljen a gyermekek ellátásáért fizetni, ezért ugyanis jelenleg akár havi 120 ezer forintot is elkérnek a magánbölcsődékben – ezt Szűcs Viktória, a Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (BDDSZ) elnöke mondta a Világgazdaságnak. Az idei friss adatok szeptemberben várhatók, de a túljelentkezés garantált, tavaly mintegy négyezer gyermeknek nem jutott bölcsődei férőhely,

    Budapesten zsúfoltság miatt minden negyedik gyereket elutasítottak.

    Jelenleg 300 ezer 0–3 éves korú gyermek él Magyarországon, de csak 47 ezer férőhelyen osztoznak, ez csupán 16 százalékos hozzáférést jelent, ráadásul nagyon egyenlőtlen a férőhelyek eloszlása.

    A teljes cikk a Világgazdaság hétfői számában olvasható

    kisgyermek Szűcs Viktória fejlesztés Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete
    Kapcsolódó cikkek