Közélet

Megússza Boris Johnson a bírósági tárgyalást

Nem kell bíróság elé kell állnia Boris Johnson volt brit külügyminiszternek, a keményvonalas Brexit-tábor zászlóvivőjének, Theresa May távozó miniszterelnök legesélyesebbként számon tartott utódjelöltjének a brit EU-tagságról rendezett népszavazás kampányában tett kijelentéseiért.

Nem kell bíróság elé állnia a Theresa May utódjának tartott Boris Johnsonnak. A keményvonalas Brexit-párti politikus ellen egy magánvádló, Marcus Ball kezdeményezett jogi eljárást egy ügyvédi iroda közreműködésével a londoni Westminster kerület magisztrátusi bírósága előtt. A kereset szerint

Boris Johnson közhivatalt betöltő személy által elkövetett visszaéléssel vádolható,

mindenekelőtt londoni polgármesterként és parlamenti képviselőként tett kijelentései miatt.

Boris Johnson
Fotó: AFP

A Johnson ellen kezdeményezett eljárás fő elemét az később hivatalosan is cáfolt állítás képezte, hogy Nagy-Britanniának az EU-tagság heti 350 millió fontjába (127 milliárd forint) kerül.

Az ügyben első fokon eljáró bíró a múlt héten úgy rendelkezett, hogy Johnsonnak bíróság elé kell állnia, a végzést azonban a konzervatív párti politikus ügyvédei megfellebbezték, és a fellebbezésnek a londoni felsőbíróság pénteken helyt adott.

Theresa May Brexit EU Boris Johnson
Kapcsolódó cikkek