BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Varsó szerint „mérföldkő” az amerikai-lengyel védelmi együttműködés

Mérföldkőként jellemezte Krzysztof Szczerski lengyel államfői kabinetfőnök csütörtökön az Egyesült Államok lengyelországi katonai jelenlétének növeléséről szóló nyilatkozatot, amelyet előző nap írt alá az amerikai és a lengyel elnök, Donald Trump és Andrzej Duda.

A lengyel elnök washingtoni látogatásán aláírt dokumentum értelmében ezer katonával növelik a Lengyelországba 2017-ben rotációs jelleggel telepített, jelenleg 4500 fős amerikai alakulatok létszámát.

Emellett amerikai hadosztály-parancsnokságot létesítenek az országban, valamint MQ-9 típusú, felderítő-csapásmérő, pilóta nélküli repülőgépekből álló századot telepítenek oda.

Ez a védelmi együttműködés „erőteljesen a (közép-európai) térséghez kötődik” – emelte ki az elnöki kabinetfőnök és külügyi államtitkár a PAP hírügynökségnek nyilatkozva. Lengyelország olyan államként lép fel, amely „azt akarja, hogy a lengyel-amerikai kapcsolatok jó hatással legyenek az egész régióra” – fogalmazott.

A várható moszkvai reakcióra vonatkozó kérdésre Szczerski úgy válaszolt: nem számít negatív visszhangra „annak kapcsán, hogy Lengyelország növeli biztonságát”.

Támadó képességeket nem fejlesztünk, és országunk, valamint egész térségünk biztonságát növelő lépéseken kívül egyebet nem tervezünk

– húzta alá.

Fotó: Shutterstock

A megnövelt amerikai jelenlét költségeit illetően Szczerski természetesnek találta, hogy Lengyelország állja az ehhez kapcsolódó infrastrukturális fejlesztések, köztük az épületek, a katonai létesítmények költségeit.

A szerdán aláírt nyilatkozat szerint Lengyelország fedezi teljes egészében a szükséges infrastruktúra kiépítését. Andrzej Duda korábban 2 milliárd dollárt említett ebben az összefüggésben.

Szczerski aláhúzta:

minkét fél a maga költségeit vállalja, a Lengyelországba „állandóra telepítendő amerikai katonai felszerelés értéke jelentősen meghaladja” a Varsó által fedezendő beruházásokat.

Duda szerdán kezdődött hatnapos amerikai látogatása kapcsán a kabinetfőnök kiemelte az energiabiztonsági együttműködéshez kapcsolódó, a szintén szerdán aláírt lengyel-amerikai egyezményeket. Az egyik szerint 2023-tól kezdve évi 1 milliárdról 2,5 milliárd tonnára növelik az amerikai cseppfolyósított gáz lengyelországi exportját.

A másik dokumentum – az atomenergia békés kihasználásáról szóló együttműködési nyilatkozat – kapcsán a lengyel energiaügyi miniszter, Krzysztof Tchórzewski szerdán elmondta:

Varsó partnert keres egy 20 éven belül létesítendő, 6-9 blokkból álló atomerőmű megépítéséhez, s a lehetséges partnerek közül a legnagyobb érdeklődést az Egyesült Államok mutatja.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.