Közélet

Védelmet kér az ENSZ a politikai foglyoknak Venezuelában

A venezuelai politikai foglyok szabadon engedését kérte a kormánytól Michelle Bachelet, az ENSZ emberi jogi főbiztosa, aki közölte, hogy több, a belpolitikai válság enyhítését célzó megállapodást is kötött Caracasban.

Bachelet tárgyalt az ellenzék vezetőjével, az elutazása előtt pedig Nicolás Maduro hivatalban lévő venezuelai államfővel. Sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy

több, az emberi jogok tiszteletben tartását biztosító megállapodást sikerült elérni, és megkapta a kormány kifejezett kötelezettségvállalását arra, hogy felállítanak egy bizottságot a letartóztatottak kínzásának kivizsgálására, és azt is megvizsgálják, melyek a fő akadályai annak, hogy valaki tisztességes igazságszolgáltatási eljáráshoz jusson.

A biztos elégedettségét fejezte ki amiatt, hogy több politikai foglyot szabadon engedtek, de azt kérte, hogy tegyék ezt mindenkivel, akit azért tartóztattak le, mert „békésen gyakorolta politikai és állampolgári jogait”.

Bachelet azt már korábban közölte, hogy Caracasban marad két megbízottja, akinek feladata az emberi jogi tanácsadás, és a belpolitikai helyzet figyelemmel követése lesz.

Venezuela ENSZ politikai foglyok
Kapcsolódó cikkek