Közélet

Hableány-tragédia: csak az utasok látták, hogy baj lesz

Az úgynevezett VDR rögzítette a Viking navigációs adatait és a kormányállásban elhangzott összes szót is.

A Viking Sigyn szállodahajó feketedoboza mindent rögzített, ami a 28 halálos áldozatot követelő hajóbaleset pillanataiban történt. A hangfelvétel perdöntő bizonyítéka lehet annak, hogy kikapcsolták a radar vészjelző hangját – olvasható a blikk.hu-n.

Az úgynevezett Voyage Data Recorder (VDR) rögzítette a Viking navigációs adatait és a kormányállásban elhangzott összes szót is. A lap szerint a feketedobozon rögzített kétórás hanganyagból kiderül, hogy

az utasok a kapitánnyal ellentétben észlelték a balesetet és kiáltoztak.

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Közvetlenül a baleset előtt, 21:05:38-kor kiabálás hallatszik. Egy női hang kétségbeesve sikítja: „Istenem! Egy hajó!” Három másodperccel később egy férfi kiabál: „Hajó, hajó!” Újabb két másodperc elteltével egy másik férfihang halható. Ezután hallható a felvételen egy újabb angolul sikoltozó nő: „Elütöttél egy hajót!” Erre kérdez vissza szintén angolul egy férfi: „Micsoda?!” Ezután erősödik fel a hajó menetzaja, vagyis a kapitány kinyitotta a kormányállás ajtaját.

Ezt követően a hangfelvételen folyamatos telefoncsörgés hallható. Másfél perccel az ütközés után hangzik fel magyarul és németül elsőként a riasztás: „Ember a vízben a Margitszigetnél!” A cikk szerint kiderült az is, hogy a Viking radarképe már másfél perccel az ütközés előtt jelezte, hogy a Hableány vészesen közel van.

A Hableány az ütközés után nagyon gyorsan, hét másodperc alatt el elsüllyedt Budapesten a Margit hídnál, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A kirándulóhajó, fedélzetén 35-en utaztak, 33 dél-koreai állampolgár és a kéttagú magyar személyzet. Hét utast sikerült kimenteni, két embert továbbra is keresnek.

 

feketedoboz hajóbaleset Hableány
Kapcsolódó cikkek