Közélet

Vízi csúszdákat ellenőrzött a fogyasztóvédelem

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt vizsgálat során országszerte 168 helyszínen több mint 850 vízi élményeszköz üzemeltetési körülményeit ellenőrizték strandokon, fürdőkben, aquaparkokban. A vízi csúszdák és egyéb vízi élményelemek kevesebb, mint tizedének használatát kellett ideiglenesen megtiltani a hiányos dokumentáció miatt.

Az ITM idén is fokozott figyelmet fordít a strandokon, aquaparkokban pihenő családok és gyermekek biztonságára. A megyeszékhely szerinti járási hivatalok a nyári főszezon előtt országosan 168 helyszínen ellenőrizték a vízicsúszdák, a medencékben kialakított vízi ösvények, kötélpályák, vízi ugrálóvárak, a vízibiciklik és vízi dodzsemek üzemeltetési körülményeit.

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár kiemelte: „A fogyasztóvédelem a strandidőszak kezdete előtt minden évben ellenőrzi az aquaparkokba, fürdőkbe telepített vízi berendezések előírt működési feltételeinek teljesülését.

Idén a vizsgált 853 vízi élményeszköz közül 72 használatát kellett ideiglenesen megtiltani a hiányos dokumentáció miatt.

Ebből 53 berendezés esetében a feltárt hiányosságokat az üzemeltető már pótolta, így azokat ismét lehet használni.”

Fotó: Pixabay

Az ITM által elrendelt fogyasztóvédelmi vizsgálat célja nem az eszközök műszaki állapotának ellenőrzése, azt az erre kijelölt tanúsító szervezetek rendszeresen elvégzik. A fogyasztóvédelmi ellenőrzés a vízi élményeszközök, például vízi csúszdák, csúszdarendszerek, vízibiciklik, vízi ugrálóvárak biztonságosságát igazoló megfelelőségi tanúsítványokra és a látogatók számára is információt nyújtó adattáblákon feltüntetendő jelölésekre irányul. Ezek közül

a legfontosabb a terhelhetőség, azaz, hogy mennyien használhatják egyszerre az adott eszközt biztonsággal.

Az ellenőrzés kiterjed az üzemeltetési napló jogszerű vezetésére és a kezelő személyzet biztonságos üzemeltetéshez szükséges képesítési igazolásainak meglétére is.

A rendszeres fogyasztóvédelmi ellenőrzések hozzájárulnak ahhoz, hogy az üzemeltetők tisztában legyenek a szabályos működtetéshez szükséges követelményekkel. A fogyasztóvédelem továbbra is aktív jelenléttel, rendszeres ellenőrzésekkel szolgálja a strandokra és az aquaparkokba látogató családok és gyermekek védelmét, biztonságát.

fogyasztóvédelem aquapark ITM élménypark
Kapcsolódó cikkek