Folyékony kenyér: a tápértéket is feltüntetik majd a sörön a gyártók
A sörök címkézésének egységes módjáról egyezett meg a Brewers of Europe, azaz Európai Sörfőzők Szövetsége csütörtökön Brüsszelben, ahol egy egyetértési nyilatkozatot is aláírtak Vytenis Andriukaitis, az Európai Bizottság egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztosa előtt – tudatta közleményében a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSz).
A nyilatkozat értelmében 2022-ig a sörök csomagolásán is részletesen fel fogják tüntetni a gyártók az összetevőket, valamint a tápérték információkat. Az önkéntes címkézési kötelezettségvállalást 25 európai szövetség között a magyar sörgyártók is vállalják,
a kezdeményezést dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója is aláírta Brüsszelben. A kezdeményezés előzményeként június 5-én az Európai Sörfőzők Szövetségének közgyűlése kisebb módosításokkal jóváhagyta az alkohol-tartalmú italok
feltüntetéséről szóló egyetértési megállapodást.

Az egyetértési megállapodás alapján készült önkéntes vállalást tevő nyilatkozatot szeptember 5-én 37 aláíró, ezen belül 25 ország sörszövetségének képviselője írta alá Brüsszelben, ahol dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója képviselte hazánkat. A felek ezzel önként vállalták, hogy 2022-ig megjelölik a sörök csomagolásán az italok összetevőit és energiaértékeit. Az aláírásnál jelen volt Vytenis Andriukaitis, egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős európai biztos is.
A nyilatkozat létrejötte azért fontos, mert így a fogyasztók érthető, felismerhető, összehasonlítható és pontos információkat kapnak majd minden italról. Az átláthatóság mellett a sörgyártók példát kívánnak mutatni az alkohol-tartalmú italok más ágazatainak is. A címkézés megreformálására azért is szükség volt, mert évről évre növekszik a minőségi sörgyártás és a sörfogyasztás, ami nagyobb felelősséget ró a szektor szereplőire.
Fontos a felelősségvállalás és az önszabályozás
Az aláírási ceremónián számos olyan Európából, így Magyarországról is származó sört mutattak be, ami már most is eleget tesz az aláírt önkéntes címkézési kötelezettségvállalásnak.
Ez a vállalás a fogyasztók érdekét tartja szem előtt az átláthatóság és a minőség biztosítására. Örülök, hogy ennek a kontinentális iparági kezdeményezésnek a Magyar Sörgyártók Szövetsége tagjai által forgalmazott sörök kiemelkedő arányban megfelelnek. Ez a példa is mutatja, hogy a sörfőzők felelősségvállalásra és hatékony önszabályozásra vonatkozó szavai Magyarországon gyorsan megvalósuló, mérhető és ellenőrizhető lépésekkel párosulnak – mondta dr. Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.
Az európai sörgyárak is jelentős lépéseket tettek már az elmúlt években, a sörök 60 százalékánál már most is megadják a kalóriaszámot, 85 százalékuknál pedig az összetevők részletes listáját.
Az egyetértési megállapodás azért is kulcsfontosságú, hogy ezek a számok még tovább növekedhessenek.
Ez a mai nap egy jelentős lépése egy négy évvel ezelőtt indult folyamatnak, ami hűen tükrözi tagjaink azon törekvését, hogy a fogyasztók elvárásainak is megfelelve, minden sörös címkén tüntessük fel az összetevőket és a kalóriatartalmat – tette hozzá Pavlos Photiades, az Európai Sörfőzők Szövetségének elnöke.
Európában 2017-ben a teljes sörfogyasztás közel 374 millió hektoliter volt, míg a magyar piacon ebben az időszakban 6,26 millió hektoliter sör fogyott.


