Közélet

Kijev a nemzetközi nyomás növelését sürgeti Oroszországra

A kijevi külügyminisztérium felszólította Ukrajna nemzetközi partnereit, hogy növeljék a nyomást Oroszországra a Krím félszigeten vasárnap tartott helyhatósági választások miatt.

A minisztérium úgy fogalmazott, hogy a választásokat törvénytelenül rendezték meg az Oroszország által 2014-ben annektált félszigeten.

A nemzetközi jog Moszkva általi újabb megsértése azt bizonyítja, hogy nem elég fenntartani, hanem erősíteni kell az Oroszországra gyakorolt nemzetközi politikai és gazdasági nyomást Ukrajna területi integritásának helyreállítása érdekében, beleértve a Krím megszállása miatt hozott korlátozó intézkedéseket – hangoztatta a tárca vasárnap kiadott közleményében.

Forrás: AFP

Kijev arra figyelmeztetett, hogy a szankciós nyomás enyhítésére irányuló bármely lépés, az úgynevezett normalizálás és párbeszéd, mint például az orosz küldöttség munkavégzésének feltétel nélküli teljes helyreállítása az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében, csak megerősíti a megszálló államot büntethetetlenségének hitében és újabb jogsértések elkövetésére ösztönzi.

A külügyminisztérium emlékeztetett arra, hogy a Krími Autonóm Köztársaság és Szevasztopol városa ideiglenesen megszállt területei Ukrajnának, amelyeknek jogi rendszerét a nemzetközi humanitárius jog határozza meg. Ebben az esetben a megszálló állam egyik legfontosabb feladata a szuverén állam, azaz Ukrajna nemzeti jogszabályainak betartása.

Hozzátette, hogy az úgynevezett helyi választások Ukrajna alkotmányának és törvényeinek, valamint a nemzetközi jog alapvető normáinak és alapelveinek súlyos megsértését jelentik.

A tárca hangsúlyozta, hogy a törvénytelen szavazás eredményeinek nem lesznek jogi következményei, sem Ukrajna, sem a nemzetközi közösség nem ismeri el majd azokat, továbbá a választás megszervezésében és lefolytatásában részt vevőket felelősségre vonás terheli az ukrán jogszabályoknak megfelelően.

Oroszországban vasárnap 16 régió vezetőjét, 13 regionális törvényhozás képviselőit, 22 adminisztratív központ önkormányzati képviselőit és 3 központ vezetőjét választják meg. Emellett a parlamenti alsóház négy egyéni választókörzetében tartanak pótválasztást, és mintegy ötven referendumot is megrendeznek.

Az Ukrajinszka Pravda hírportál közlése szerint a krími parlament, illetve helyi települési tanácsok tagjait választják meg az Ukrajnától 2014-ben Oroszország által önkényesen elcsatolt félszigeten.

Krím területén illetékes ukrán ügyészség felszólította a félsziget lakosait, hogy ne vegyenek részt a választáson, inkább jelentsenek az ukrán hatóságoknak minden tudomásukra jutó információt a voksolás szervezéséről és menetéről.

Ukrajna Krím-félsziget Oroszország
Kapcsolódó cikkek