Közélet

Milliárdos bölcsődefejlesztési forrás nyílik

A bölcsődefejlesztések ötezer új álláshelyet generálnak, de egyelőre munkaerőhiány van a bölcsődékben is. Ennek legfőbb oka a bérhelyzet.

Eddig 34 település részesült bölcsődefejlesztési támogatásban, közöttük több fővárosi kerület is – válaszolta a Világgazdaság megkeresésére az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi). A kormány céljai között szerepel, hogy 2022-ig 50 ezerről 70 ezerre növelje országszerte a bölcsődei férőhelyek számát.

Mivel Pest megyében és a fővárosban okozza a szülőknek a legnagyobb problémát a kisgyermekek intézményi elhelyezése, az Emmi tájékoztatása szerint Pest megyére külön pályázatot hirdettek tavaly és az idén is. A 2018-ban meghirdetett pályázatokkal 53 Pest megyei önkormányzat nyert el több mint 9,2 milliárd forint hazai forrást bölcsőde fejlesztésére – írták.

Statisztikai adatok szerint 2018-ban csak Közép-Magyarországon 1748 gyermeknek nem jutott bölcsődei férőhely. Budapesten tavaly több mint 918, Pest megyében pedig 830 gyermeket utasítottak el.

Tavaly új felvétellel 32 ezren kerültek bölcsődébe, országszerte 3698 gyermeknek nem jutott férőhely.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a fővárosban és az agglomerációban van az országosan rendelkezésre álló férőhelyek 42 százaléka, itt él minden harmadik három év alatti gyermek, és a térségben a legmagasabb a női foglalkoztatottság.

Az idén júliusban kiírt 2,5 milliárd forintos keretösszegre folyamatosan érkeznek a támogatási kérelmek, az Emmi szerint valamikor ősszel várható eredményhirdetés ezekben a tenderekben. Pest megyében 263 bölcsődei ellátást nyújtó intézmény és szolgáltatás működik, összesen 6117 férőhellyel.

A salgótarjáni Százszorszép Bölcsőde
MTI Fotó: Komka Péter

A tavalyi és az idei pályázatnak köszönhetően Pest megyében várhatóan mintegy 1500 új bölcsődei, minibölcsődei férőhely létesül. A KSH adatai szerint a bölcsődés korosztály 17 százaléka számára van ma férőhely, 3200 magyarországi település közül 2500-ban nincs semmilyen bölcsődei ellátás. Az ellátórendszer kapacitása és az igények közötti területi egyenlőtlenségeket mutatja, hogy az elutasítások mellett a működő férőhelyek száma országosan 2592-vel meghaladta a beíratott gyermekek számát.

Az Emmi tájékoztatása szerint idén csaknem kilencmilliárd forint hazai és 95 milliárd forint uniós forrás jut bölcsődefejlesztésekre. Jövőre 11,5 milliárd forint áll rendelkezésre erre a célra a költségvetésben.

A teljes cikket a Világgazdaság pénteki számában olvashatják

bölcsöde pályázatok Emmi férőhelyek
Kapcsolódó cikkek