Közélet

Johnson: Sokszor hallottam, hogy Nagy-Britannia csak félszívvel tagja az uniónak

A miniszterelnök szerint Nagy-Britannia mindig is sereghajtó volt az Európai Unió számos sarkalatos integrációs folyamatában.

Boris Johnson brit miniszterelnök szerint Nagy-Britannia mindig is sereghajtó volt az számos sarkalatos integrációs folyamatában.

Johnson nyitotta meg felszólalásával a londoni alsóházban a szombati vitanapot arról a megállapodásról, amelyet a brit kormány e héten ért el az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszeréről.

A kormány által beterjesztett jóváhagyási indítványhoz több módosító javaslat is érkezett, és ezek között van olyan, amely – ha az alsóház elfogadja – jó eséllyel megakadályozza a megállapodásról szóló érdemi szombati szavazást.

Boris Johnson brit miniszterelnök sajtóértekezlete az Európai Unió brüsszeli csúcstalálkozójának elsõ napján, 2019. október 17-én.
MTI/EPA pool/Julien Warnand

Boris Johnson vitaindító felszólalásában kijelentette: az elmúlt három évtizedben sokszor hallotta európai barátaitól, hogy Nagy-Britannia „csak félszívvel tagja az Európai Uniónak”.

A kormányfő szerint igaz, hogy Nagy-Britannia gyakran sereghajtóként vett részt uniós integrációs folyamatokban: kimaradt például a valutaunióból, nem tagja a schengeni övezetnek, és nagyon sokszor igyekezett útját állni bizonyos kollektív uniós célkitűzéseknek.

A kormány végig a magyar érdekeket tartotta szem előtt a britek Európai Unióból való kilépési folyamata során – közölte a Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szombaton a Facebook-oldalán megosztott videóban. Menczer Tamás azt mondta, hogy „Brüsszel és a Juncker-bizottság hibái miatt” a britek kilépni készülnek az Európai Unióból, a véglegesnek tűnő megállapodási javaslatról szombaton szavaz a brit parlament. Az államtitkár kiemelte: Magyarországnak az az érdeke, hogy a kint élő magyarok jogai semmilyen körülmények között ne sérüljenek, erre pedig – viszonossági alapon – ígéretet tettek a britek.

 

Brexit Boris Johnshon
Kapcsolódó cikkek