Közélet

Megkezdődött a téli időszámítás

Az óraátállítás haszna a környezetvédelem területén is megmutatkozik: az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár.

Megkezdődött a téli időszámítás, hajnali 3 órakor 2 órára kellett visszaállítani az órákat. Az átállás érinti a MÁV és a BKK egyes járatait is.

Fotó: AFP

A Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint évtizedek óta mérik és elemzik az óraátállítás körüli napok fogyasztási adatait, az 1980 óta működő rendszer segítségével eddig csaknem 4000 gigawattórára becsülhető az energiamegtakarítás, amely az ország közel 5 heti átlagfogyasztásával egyenlő. Az óraátállítás haszna ugyanakkor a környezetvédelem területén is megmutatkozik: az alacsonyabb fogyasztás kevesebb károsanyag-kibocsátással jár.

A megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása kapcsán keletkezik – olvasható a közleményben.

Nem könnyű

A társadalom fele nem alkalmazkodik könnyen az óraátállításhoz – mondta Pintér Ferenc meteogyógyász saját felmérésére hivatkozva a köztévében. A szakember a Facebookon indította a szavazást, és a nagy többség arra szavazott, hogy az óraátállítást el kellene törölni. Abban megoszlottak a vélemények, hogy a nyári vagy a téli időszámításra kéne átállni – jegyezte meg. Kitért arra is, hogy az elmúlt időszak rendkívül fontos lett volna arra, hogy az élővilág a kora őszi időjárásról átálljon a késő őszire. Ez most kimaradt, mert kánikulaközeli időjárás volt.

A következő napokban jelentős lehűlés következik. A nagy hőmérsékletváltozás miatt több lehet a baleset, megnövekedhet a stroke-os, infarktusos esetek száma is. Ezért a szívbetegekre, idősekre ajánlott fokozottan odafigyelni – mondta a meteogyógyász. Vasárnap kezdődött a téli időszámítás, hajnali 3 órakor 2 órára kellett visszaállítani az órákat.

 

téli időszámítás óraátállítás
Kapcsolódó cikkek