Közélet

Nem gyárthat akárki Rubik-kockát

A világhírű találmány továbbra is védjegyoltalom és szerzői jogi védelem alatt áll az Európai Unióban.

Tényszerűen valótlan és súlyosan félrevezető minden olyan tájékoztatás, amely azt állítja vagy sugallja, hogy mostantól bárki szabadon gyárthat és értékesíthet Rubik-kockát – így reagált a Világgazdaság kérdésére Kovács János, az Artrade Kft. ügyvezető igazgatója annak kapcsán, hogy a napokban az Európai Törvényszék (ET) helybenhagyta a Rubik-kocka formájára vonatkozó európai uniós védjegy törlését.

A cég Magyarországon kizárólagosan gyárthatja és forgalmazhatja az eredeti Rubik-kockákat és más termékeket.

Az ET múlt csütörtökön utasította el a londoni Rubik’s Brand – ez a társaság rendelkezik Rubik Ernő találmányának globális gyártási jogával – vonatkozó keresetét, és hagyta helyben az uniós védjegyhivatal, az EUIPO korábbi döntését, amely szerint a vitatott kockaforma alapvető jellemzőit magán hordozó védjegy semmis. Korábban a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala szintén kimondta, hogy törölni kell a Magyarországra is kiterjesztett, vonatkozó Rubik-kocka-védjegyet.

Fotó: Pixabay

Kovács János a fejlemények kapcsán arra mutatott rá, hogy a Rubik-kocka-védjegyek jogtulajdonosa számos olyan uniós, nemzetközi és nemzeti védjegy jogosultja, amely a Rubik-kocka formáját és jellegzetes színes kialakítását oltalmazza.

A térbeli védjegyek érvényesek és érvényesíthetők, egyetlen országban sem született még olyan hatósági vagy bírósági döntés, amely ezen védjegyek érvénytelenségét vagy törlését megállapította volna

– hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy a Rubik-kocka szerzői jogi védelmét már számos EU-tagállam bírósága elismerte, legutóbb Hollandiáé. A kocka Magyarországon is szerzői műnek minősül, vagyis szerzői jog által védett. Az ügyvezető igazgató jelezte, hogy az Európai Parlament éppen a közelmúltban szigorított a szerzői jogok védelmén. Eddig ugyanis könnyű volt kijátszani a jogszabályt, ezzel lehetőség nyílt mások szellemi termékének korlátlan másolására.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Kovács János Artrade Kft. rubik kocka Rubik Ernő védjegy
Kapcsolódó cikkek