Közélet

Nőtt a transzplantvárólista

Tavaly Magyarországon 10 százalékkal nőtt a szervátültetések száma, 15 százalékkal több szívátültetést végeztek, így Kelet-Közép-Európa transzplantációs élmezőnyébe tartozunk.

Tavaly Magyarországon 10 százalékkal nőtt a szervátültetések száma, 15 százalékkal több szívátültetést végeztek, így Kelet-Közép-Európa transzplantációs élmezőnyébe tartozunk. Az elmúlt évben 505 transzplantációból 327-et a Semmelweis Egyetem (SE) klinikáin végeztek – mondta Merkely Béla, az SE rektora, hozzátéve, hogy a szintén az irányításuk alá tartozó Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika a világ első tíz szívtranszplantációs központja közé tartozik, a Eurotransplanton belül pedig a második legnagyobb centrum.

Fotó: MTI / Mohai Balázs

Magyarországon a leggyakoribb a vesetranszplantáció, tavaly 335-öt végeztek, egy vesére átlagosan 3,5 évet kell várni. Jelenleg 1196-an várnak vesére. A betegek megnövekedett száma miatt a vesebetegségek szűrésének fontosságát hangsúlyozta Wágner László, az SE egyetemi docense, mivel a betegek többsége sokáig panaszmentes, és az esetek felében már a végstádiumban derül ki, hogy nagy a baj. Több mint egymillió magyar lehet érintett a beszűkült vesefunkciók miatt, tízezren végstádiumúak, 6,5 ezren pedig krónikus betegek. A docens az élő donoros veseátültetés fontosságára hívta fel a figyelmet, ugyanis ez Magyarországon még gyerekcipőben jár, annak ellenére, hogy megvan az orvosszakmai és jogszabályi háttere. Tavaly 290 elhunyt donorból történt veseátültetés, és csak 45 élő donoros műtétet hajtottak végre, 2019 őszéig pedig 16 ilyen beavatkozást végeztek.

A hazai transzplantációs műtéteknek semmilyen finanszírozási korlátjuk nincs, felülről nyitott a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél a kassza

– mondta a Világgazdaságnak Rényi-Vámos Ferenc, az Országos Onkológiai Intézet Mellkassebészeti Központ vezetője, az SE mellkassebészeti klinikájának igazgatója.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

szervátültetés egészségügy transzplantáció
Kapcsolódó cikkek