Közélet

Perelhetik Hollywoodot a Linda főcímzenéjének ellopásáért

Vukán György örököse több stúdió ellen is keresetet nyújtott be.

Egy magyar örökös beperelte Hollywoodot, mert szerinte ellopták a magyar tévésorozat, a Linda főcímzenéjét. A TMZ szerdán írt arról, hogy Kriskó Zoltán

keresetet nyújtott be az X-Men című rajzfilmsorozat miatt a Marvel, a Disney, a Fox, az Apple és az Amazon stúdiók ellen is.

https://www.youtube.com/watch?v=sAkL2-vh2Sk

Ehhez a rajzfilmhez használták fel szerinte a Linda főcímdalát. Kriskó jelenleg az Egyesült Államokban van, a Blikknek azt üzente, hogy az ügy mostani szakaszában nem kíván nyilatkozni. A férfi 2013-ban lett Vukán György egyik örököse. A hagyaték másik felét Horgas Eszter fuvolaművész kapta.

https://www.youtube.com/watch?v=uMzVf8Ww8Y8

Úgy egyeztünk meg Zolival, hogy a filmzenejogok hozzá kerülnek. A részleteket nem ismerem, de a kései kártérítést különösnek tartom

– nyilatkozta Horgas a lapnak.

Azt a TMZ, de a cikket átvevő Daily Mail sem becsülte meg, mekkora kártérítési összegről lehet szó, de az X-Men-széria a filmekkel és a rajzfilmekkel együtt több milliárd dollár bevételt hozott.

Kriskó keresetében az áll, hogy az X-Men komponistája és az amerikai tévétársaság vezetői még a 80-as években megegyeztek a magyar tévé szakembereivel, állítva, hogy az amerikaiak tudtak a magyar sorozatról – olvasható a TMZ cikkében.

Gát György, a sorozat rendezője megdöbbent ezen.

Bármit el tudok képzelni a Magyar Televízió akkori vezetéséről, de ha ez a vád beigazolódik, akkor beperelem őket, mert a mai napig a Linda alapjogtulajdonosa vagyok, és nélkülem egyetlen döntést sem hozhattak volna meg. Ez a produkció az én találmányom!

– válaszolta a Blikk megkeresésére Gát György.

Vukán György nevét egyébként a Szomszédok tette a leginkább ismertté, miután az ő zongoraszólóival adta elő a Magyar Állami Operaház zenekara a Hidas Frigyes által szerzett főcímzenét.

 

Címlapkép: Pixabay

X-Men per Vukán György Linda
Kapcsolódó cikkek