Közélet

Van, ahol egy szavazat is elég a polgármesteri címhez

A települések csaknem harmadában egyetlen polgármester indul a választáson, van olyan település is, ahol kilencen versengenek a posztért.

A települések csaknem harmadában egyetlen polgármesterjelölt lesz az október 13-ai önkormányzati választáson. Ez azt jelenti, hogy azokon a helyeken akár egyetlen érvényes szavazattal is meg lehet választani a polgármestert a következő öt évre.

Öt évet 767 olyan település volt az országban, ahol csak egy jelölt indult a polgármester-választáson.

Ez az összes település 24 százaléka volt. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint az idei voksoláson 913 ilyen település van, ami a 3177 település csaknem 29 százaléka.

Fotó: Pólya-Pető Dávid

A legtöbb településen – minden harmadikon – két polgármesterjelölt indul, a települések körülbelül 20 százalékában pedig három jelölt van. A települések mintegy 17 százalékában négy vagy több polgármesterjelölt indul, a legtöbb – kilenc – a szatmári Hermánszegen.

A legtöbb – 49 – egyéni listás jelölt a békési Kunágotán indul hat képviselői helyért.

Összesen 137 olyan település van, ahol – mivel a lakosok száma nem éri el a százat – két képviselőt választhatnak október 13-án, ebből 36 helyen van két jelölt. Öt évvel ezelőtt ez a szám 37 volt.

A 10 ezernél több lakosú települések közül az egyéni választókerületekben a borsodi Sajószentpéteren, a 3. számú választókerületben indulnak a legtöbben, kilencen. Az 1628 egyéni választókerületből 249-ben mindössze két jelölt indul.

A települési nemzetiségi választáson a legtöbb egy nemzetiséghez tartozó jelölt a Hajdú-Bihar megyei Püspökladányban indul,

ott 25 roma jelölt verseng egymással.

nemzetiségi jelölt képviselő polgármester jelölt önkormányzati választás
Kapcsolódó cikkek