Közélet

A német egység jelentős résben az Egyesült Államoknaknak köszönhető

A német külügyminiszter a berlini fal leomlásának 30. évfordulóján beszélt Lipcsében. A rendezvényen az amerikai külügyminiszter is részt vett.

A német egység jelentős részben az Egyesült Államoknak köszönhető – jelentette ki Heiko Maas német külügyminiszter a berlini fal lebontásának 30. évfordulója alkalmából tartott csütörtöki rendezvényen Lipcsében.

„Az Egyesült Államok vezető szerepe nélkül nem lett volna újraegyesítés” – hangoztatta a tárcavezető amerikai hivatali partnerével, Mike Pompeóval közös sajtótájékoztatóján. Elkötelezettek vagyunk az Egyesült Államok iránt és nagy hálával tartozunk – emelte ki Maas. Szabadságunkat és egységünket jelentős mértékben az Egyesült Államoknak köszönhetjük- tette hozzá.

MTI/EPA/Omer Messinger

A német tárcavezető hivatali partnerével szót ejtett aktuálpolitikai kérdésekről is. Maas hangsúlyozta Németország minden tőle telhetőt megtesz egy újabb normandiai formátumú, azaz Ukrajna, Oroszország, Németország és Franciaország részvételével tartandó csúcstalálkozó megvalósítása érdekében.

Pompeo Ukrajna kapcsán arról beszélt: az Egyesült Államok azt szeretné elérni, hogy a kijevi vezetés számolja fel a korrupciót. „Az Egyesült Államokat aggasztja a korrupció magas szintje Ukrajnában. Minden eszközt megadunk Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek a korrupció felszámolásához – jelentette ki.

Pompeo nagyobb nyomásgyakorlásra szólította fel a nemzetközi közösséget Iránnal szemben, miután a teheráni vezetés a napokban újabb intézkedésekkel tovább csökkentette a 2015-ös többhatalmi megállapodásból fakadó kötelezettségei teljesítését.

Az amerikai tárcavezető egyben méltatta Németország erőfeszítéseit a nemzetközi konfliktusok rendezésében. ”Németország nagyszerű partner sok nemzetközi probléma megoldásában„ – húzta alá Pompeo. ”Elveink és aggályaink is azonosak. Néha eltér a megközelítésmódunk, de ez előfordul jó barátok és szövetségesek között„ – mondta.

Pompeo a NATO-t a történelem egyik legfontosabb stratégiai partnerségének nevezte.

Az amerikai külügyminiszter szerda este érkezett Németországba.

A nap folyamán meglátogatta az amerikai csapatokat a bajorországi Grafenwöhrben és Vilseckben. Az amerikai tárcavezető emellett látogatást tett Mödlareuth településen is az egykori belnémet határon, valamint a lipcsei Szent Miklós-templomban.

Heiko Maas berlini fal Mike Pompeo
Kapcsolódó cikkek