Közélet

Bizarr terápia az öngyilkosság ellen

Egy új dél-koreai terápia lényege, hogy elvegye a kedvet az öngyilkosságtól: a programban részt vevők átértékelik az életüket.

Több mint huszonötezren vettek részt eddig a dél-koreai Hjovon Gyógyítóközpont által nyújtott úgynevezett temetési szolgáltatásban, melynek lényege, hogy a halál szimulációjával a résztvevők szembesülhetnek a saját elmúlásukkal – írja a Reuters hírügynökség. „Amint az emberben tudatosul a halál jelentősége, már új szemszögből szemléli az életét” – nyilatkozta egy 75 éves férfi, aki a közelmúltban vett részt a halálközeli terápiában.

A központ munkatársai elkészítik az ügyfelek temetési portréját, végrendeletét és körülbelül tíz percre bezárják őket egy koporsóba, hogy az emberek onnan kilépve másként lássák az életüket.

A tinédzserektől kezdve a nyugdíjas korosztályig számos csoport részt vesz a nem mindennapi szituációban. „Fiatalkorban is fontos felkészülni a halálra” – mondta Ju Un-szil professzor, az Aszan Orvosi Központ patológiai osztályának orvosa, aki könyvet is írt a halálról. A professzor rámutatott: 2016-ban Dél-Koreában 100 ezer lakosra 20,2 öngyilkosság jutott, azaz az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint a világ országaiban elkövetett öngyilkosságok átlagmutatójának kétszeresét követik el az ázsiai államban.

Fotó: Shutterstock

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnek a jóléttel foglalkozó Better Life Indexe által rangsorolt negyven ország között Dél-Korea a 33. helyen áll. Az index felmérésének célja, hogy a bruttó hazai terméken (GDP) túl számos egyéb tényező figyelembevételével vizsgálja az országok jóllétét. A felmérés szerint sok dél-koreai fiatal nagy reményeket fűzött az ország oktatásához, és a munkalehetőségek terén is optimisták voltak, azonban a gazdaság lassulása számos területen negatív tendenciát eredményezett.

Egy egyetemi hallgató szerint a koporsóban eltöltött idő segített neki felismerni, hogy másokban sokszor csak vetélytársakat látott.

Amikor a koporsóban voltam, azon gondolkoztam: mi az, hogy haszon?

– nyilatkozta a 28 éves férfi, aki úgy döntött, a diploma megszerzése helyett inkább saját vállalkozást indít.

Dzsong Jong-mun, a Hjovon Gyógyítóközpont vezetője szerint a halálközeli terápiával megerősítik az emberekben a pozitív életszemléletet, és az ügyfelek „megbékélhetnek a családjukkal és a barátaikkal”. Hangsúlyozta: „Nincs, olyan, hogy örökké. Ezért azt gondolom, hogy ez a tapasztalat fontos, hiszen ráébredünk arra, hogy elnézést kérhetünk, megbékélhetünk, és életünk hátralévő részét boldogan tovább élhetjük.”

terápia öngyilkosság Dél-Korea
Kapcsolódó cikkek