Közélet

Bloomberg befolyásolhatja, ki lesz az amerikai elnök

Bloombergnek lehet beleszólása, ki lesz a republikánus Trump elnök demokrata kihívója a jövő évi amerikai elnökválasztáson, ha ő maga nem számít is esélyesnek.

Michael Bloombergnek lehet beleszólása, ki lesz a republikánus Donald Trump elnök demokrata kihívója a jövő évi amerikai elnökválasztáson, ha ő maga nem számít is esélyesnek.

New York volt polgármestere, akinek az üzleti portfóliójába tartozik a világ egyik legnagyobb nemzetközi hírügynöksége is, a hét végén erősítette meg nyilvánosan, hogy beszáll a Demokrata Párt előválasztási versenyébe. Bloomberg ismert, de inkább az Egyesült Államok keleti részében, népszerűsége nem verdesi az eget, és versenytársainál hónapokkal később száll a ringbe.

Az első tagállamokat, ahol előválasztás lesz, ki is hagyja, és a nagy államokra koncentrál.

Ez a taktika nem szokott bejönni az amerikai előválasztásokon, de a világ tizenegyedik leggazdagabb embereként bizonyára óriási összegeket fordít majd a kampányára.

Michael Bloomberg és Donald Trump
Fotó: AFP

Ha az elnök dúsgazdag, Bloomberg szupergazdag: 50 milliárd dollár feletti vagyona több mint tizenötszörösen veri Trumpét.

Az elnökhöz hasonlóan őt is gyakran bírálták szexista megjegyzéseiért, és hatalmas vagyona miatt máris a Demokrata Párt populistáinak céltáblájává vált. Ráadásul a demokraták kiterjedt afroamerikai és hispán szavazóbázisa nem túlságosan kedveli őt a polgármestersége alatt bevezetett szigorú bűnüldözési módszerekért. Ugyanakkor mérsékelt politikusnak számít, és megoszthatja a befolyásos demokrata centrumot. Ez rontja a közvélemény-kutatások szerint pillanatnyilag vezető Joseph R. Biden esélyeit, és segíthet a széleken politizáló Elizabeth Warrennek és Bernie Sandersnek. Bloomberg, ha a 2020. no­vemberi szövetségi választás végső győztesének kiáltanák ki, az egyik legidősebb hivatalba lépő amerikai elnök lenne.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja

Trump Donald Trump amerikai elnökválasztás Bloomberg elnökválasztás
Kapcsolódó cikkek