Közélet

Egyre többeket kezelnek külföldön

Az egészség­turizmus globális élme­ző­nyében – mind a kiutazó-, mind a beutazó­forgalomban – vegyesen szerepelnek a fejlett és a fejlődő országok.

Megdöbbentő tempóban bővül a globális egészségturizmus – áll az Utazási és Turisztikai Világtanács (WTTC) napokban közzétett felmérésében.

A legnagyobb forgalmat az utóbbi években, mind az egészségügyi beutazó-, mind a kiutazó- turizmust tekintve, az Egyesült Államok bonyolította le.

A küldő országok közül a második legjelentősebb az apró, de igencsak tehetős Kuvait lett. A legtöbb gyógyászati célból utazó turistát fogadó országok között pedig olyan fejlődő gazdaságok is helyet kaptak, mint

Törökország, Thaiföld, Jordánia, Costa Rica és Mexikó.

A Recept az egészségesebb gazdaságért című felmérés szerint

a nemzetközi egészségügyi turizmus termékeire és szolgáltatásaira világszerte elköltött összeg 2000 és 2017 között nominálisan 358 százalékkal 11 milliárd amerikai dollárra bővült,

és a globális idegenforgalom kiadásainak két évvel ezelőtt már az 1,2 százalékát tette ki, miközben 2000-ben még csupán a 0,6 százalékát.

Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államok polgárai 2017-ben mintegy 2,3 milliárd dollárt fordítottak külföldön az egészségükre, ami a 20 százaléka a 11 milliárd dolláros teljes summának. A kuvaitiak is több mint 1,5 milliárd dollárt hagytak külföldi egészségügyi intézményekben, amiben nagy szerepet játszott az is, hogy az olajmonarchia kormánypolitikája kifejezetten támogatja, sőt finanszírozza is az egészségügyi kiutazóturizmust.

A harmadik legnagyobb egészségügyi kiutazó-idegenforgalmú ország a szintén jelentős olajjövedelemmel rendelkező, de jóval nagyobb Nigéria, amelynek állampolgárai 2017-ben 783 millió dollárt költöttek el külföldön.

Említésre méltó tény, hogy a külföldi gyógykezelésekre legtöbbet költő tíz ország közül öt európai:

Hollandia, Franciaország, Belgium, Ausztria és Németország.

Ezeknek az államoknak a lakosai évente 300 millió és 678 dollár közötti összeget költenek orvosi kezelésekre külföldön.

A teljes cikket a Világgazdaság szerdai számában olvashatja!

gyógyítás WTTC egészségturizmus
Kapcsolódó cikkek