Közélet

Erőteljes szagokra lettek figyelmesek Visonta környékén

A Mátrai Erőmű környezetében lévő településeken riadalmat okozott az a hír, hogy az erőmű visontai telephelyén kedden erőteljes szagú bomlástermékeket észleltek. Az erőmű megtette a szükséges óvintézkedéseket a dolgozók körében, és haladéktalanul felvette a kapcsolatot a hatóságokkal – közölte pénteken a Mátrai Erőmű Zrt.

A Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a lakosság és az ipari park dolgozói az észlelés napján sem voltak veszélyben. A folyamatos légtérelemzési vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy sikerült javítani a helyzeten, a bomlástermékek koncentrációja az erőmű területén található Őzse-völgyi víztározó környékén csökkent.

Az erőmű környezetében élők és a dolgozók változatlanul biztonságban vannak. A katasztrófavédelmi mozgó labor műszeres mérései szerint 2019. november 14-én, csütörtökön 13:38-kor az erőmű területén belül sem volt már mérhető egyetlen vizsgált paraméterre sem érték.

Fotó: MTI/H. Szabó Sándor

Az Őzse-völgyi víztározóban keletkezett bomlás okainak vizsgálata tart. A vizsgálatot a Mátrai Erőmű szakemberei a katasztrófavédelem és a környezetvédelmi hatóság illetékeseivel, valamint külső szakértőkkel közösen végzik.

A Mátrai Erőmű kizárólag a vizsgálat lezárulta után, annak eredményének ismeretében tud pontos tájékoztatást adni a bomlástermékek kiváltó okáról, és kizárólag a vizsgálat lezárulta után alakíthatja ki végleges álláspontját a történtekkel kapcsolatban – áll a cég közleményében.

Mátrai Erőmű
Kapcsolódó cikkek