Közélet

Ilyen az igazi olasz dolce vita!

A Ferrari még mindig nagyon érzi, mi kell ahhoz, hogy egy autó szívdöglesztő legyen. Most egyszerre két kabrióval mutatja meg, mire képes!

A Ferrari több V12-es kabrióval is kedveskedett rajongóinak az utóbbi két évtizedben, ugyanakkor az 550 Barchetta, a Superamerica, az SA Aperta és az F60 America is erősen korlátozott darabszámú modell volt.

A maranellóiak azonban most nem csak a gyűjtőkre gondolnak:

itt a 812 GTS, amely előtt a pontosan ötven éve bemutatott Daytona Spider volt az utolsó sorozatgyártású V12-es kabrió Ferrari!

F8 Tributo Spider

A 812 Superfast kupén alapuló újdonság nyitható kemény tetőt kapott, a vetkőzőshow mindössze 14 másodpercig tart, a mutatvány pedig menet közben, akár 45 kilométer per órás tempóig kivitelezhető. Az aerodinamikára nagy hangsúlyt helyeztek, ugyanis a kupénál a leszorítóerő termelésében fontos szerepet játszó, hátsó kerékjárati ívek feletti légbeömlőket a mozgatható tető miatt nem tudták megtartani. Emiatt az egész padlóburkolatot átalakították, és a diffúzort is megváltoztatták, hogy a tapadás ne szenvedjen csorbát. Erre pedig nagy szükség van, ugyanis 800 lóerő és 718 newtonméter zúdul a hátsó kerekekre!

812 GTS

Ezek a számok azért érdekesek, mert nem egy feltöltött motorról van szó, hanem a klasszikus, nagy lökettérfogatú, szívó V12-esről, amelyet az ideális súlyeloszlás érdekében az első tengely mögé, a hétfokozatú duplakuplungos váltót pedig a hátsó tengelyhez építik. A 6496 köbcentis, 8900-as percenkénti fordulatra képes óriásblokknak meg sem kottyan a kereken 16 mázsás modell mozgatása,

a nulláról 100 kilométer per órára gyorsuló sprint 3,0 másodperc alatt megvan,

a végsebességet meg egyszerűen elintézik annyival, hogy 340 kilométer per óra feletti. Bármennyire is combos az újdonság, igyekeztek a lehetőségekhez képest komfortosra hangolni, elvégre a V12-es modellek már korábban elmozdultak Gran Turismó-s irányba.

A teljes cikket a Világgazdaság keddi számában olvashatja!

autógyártás Ferrari Auto-Motor luxusautó
Kapcsolódó cikkek