Közélet

Technikum és szakképző iskola a versenyképességért

A technikumban ötéves osztatlan képzésben érettségit és technikusi oklevelet, a szakképző iskolában pedig hároméves képzéssel szakmát szerezhetünk.

Alapjaiban változik meg a hazai szakképzési rendszer a 2020-21-es tanévtől; rugalmasabb, a piaci igényekhez illeszkedő, a lemorzsolódást hatékonyabban megakadályozó intézményi szerkezet jön létre – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára szerdán Budapesten.

Az általános iskolát elvégzők a technikum és a szakképző iskola közül választhatnak.

A technikumban ötéves osztatlan képzés keretében szerezhetnek érettségit és technikusi oklevelet, a szakképző iskolában pedig hároméves képzéssel sajátíthatnak el egy szakmát – ismertette az államtitkár az Országgyűlés által kedden elfogadott szakképzési törvény részleteiről szólva.

Fotó: MTI/Varga György

Kiemelte, hogy a szerkezeti átalakításokat a bérek és az ösztöndíjak jelentős emelése kíséri.

A szakképzésben oktatók bérét átlagosan 30 százalékkal emelik. Schanda Tamás úgy fogalmazott: megteremtik a teljesítményalapú, versenyképes, motiváló bérezési rendszert csaknem 32 ezer ember számára.

A tanulói ösztöndíjak átalakításával két év alatt több mint háromszorosára bővítik a szakképzésben részt vevő ösztöndíjasok számát – tette hozzá.

szakképzési rendszer Innovációs és Technológiai Minisztérium ITM
Kapcsolódó cikkek