Közélet

Több mint 300 ezer kóbor kutya él Magyarországon

Az ebtartás szabályozásával nemcsak a szabadon élő állatok számát lehetne visszaszorítani, hanem a kutyatámadások és az állatkínzások is megelőzhetők lennének.

Ma Magyarországon 300 ezer kóbor kutya él, ami különösen jelentős annak fényében, hogy az országban összesen 4-5 millió kutya él becslések szerint – derült ki a Kutyaszemmel 2019 kutatásból. Az állam elsősorban a gyepmesteri telepek fenntartásával foglalkozik a kóbor kutyák begyűjtésével, illetve

évente 40 millió forintot osztanak szét a menhelyek között. Mivel jelenleg nagyjából 30 ezer kutya él menhelyeken, ezért a 40 millió forintos támogatás 133 forintot jelent évente, kutyánként.

A kóbor ebek számának visszaszorításában jelentős előrelépés lehetne a kutyatartás engedélyhez kötése, hasonlót nemrég Ausztriában vezettek be. Az engedéllyel megelőzhető lenne a kutyák mérték nélküli szaporulata amennyiben a nem tenyésztésre tartott kutyák ivartalanítását előírják. Ezzel jelentős előrelépést lehetne tenni, ugyanis a Peta állatvédő szervezet adatai szerint egy ivartalanított nőstény kutyának

hat év alatt akár több mint 67 ezer utódja lehet. Ez persze egy elméleti szám, hiszen a kóbor állatok ritkán élnek hat évig – ez egyébként elég alacsony életkor ahhoz képest, hogy a megfelelő tartás mellett a kutyák élettartama (fajtától függően) tíz év felett alakul.

Fotó: MTI/AP

A kutyatartás szabályozásának nemcsak a kóbor ebek számának csökkentésében lenne szerepe. Az állatkínzások, illetve a kutyatámadások megelőzésében is jelentős szerepe lehetne, ha csak valóban hozzáértő módon lehetne ebet tartani Magyarországon.

Amennyiben a kóbor kutyákat támogatná, az ezen a linken adományozhat kisebb-nagyobb összeget, amit a Hangya Közösség Alapítvány oszt szét a rászoruló, jellemzően vidéki menhelyek között. Természetesen a menhelyek közvetlen támogatására is van lehetőség, kutyatápot, kutyajátékokat, pórázt, nyakörvet és egyéb felszereléseket a legtöbb menhely szívesen fogad.

Értesüljön a gazdasági hírekről első kézből! Iratkozzon fel hírlevelünkre!
Kapcsolódó cikkek