Közélet

A MASZSZ az új tb-törvény visszavonását követeli

A szakszervezet elnöke szerint minden eszközzel meg kell próbálni megakadályozni ennek a törvénynek a bevezetését.

Az új tb-törvény azonnali visszavonását követeli a Magyar Szakszervezeti Szövetség. A MASZSZ közleményében kifejti, hogy embertelennek, a szolidaritás sárba tiprásának tartja azt, ahogyan a kormány csaknem félmillió embertől készül megvonni az orvosi ellátást.

Korábban a Világgazdaság megkeresésére a Pénzügyminisztérium közölte, hogy

az új társadalombiztosítási törvény egyik célja az, hogy a potyautasokat, akik jogosulatlanul veszik igénybe az egészségügyi szolgáltatásokat, és ezzel (a költségvetés mellett) a közterheket tisztességesen megfizető adófizetőket károsítják, automatikusan és gyakorlatilag azonnal kiszűrje a rendszer.

A MASZSZ elnöke határozottan úgy gondolja, nem véletlen, hogy ezt a törvényt a lehető legnagyobb titokban készítette elő a kormány, szokás szerint nem egyeztettek szakmai szervezetekkel sem. A szakszervezeteknek sem volt alkalmuk tiltakozni, hiszen szinte a szavazásig hét lakat alatt őrizték a hírt.

Fotó: VG / Földi D. Attila

Márpedig minden eszközzel meg kell próbálni megakadályozni ennek a törvénynek a bevezetését, amely miatt családok tízezrei, százezrei mehetnek tönkre, s nem utolsó sorban drámaian megugorhat az ellátatlan betegek száma

– mondta Kordás.

A Magyar Szakszervezeti Szövetség felszólítja a köztársasági elnököt, ne írja alá az új tb-törvényt.

Idén január és szeptember között 75 ezren próbáltak meg jogosulatlanul igénybe venni valamilyen tb-szolgáltatást. Az adóhivatali vizsgálat során kiderült, hogy az érintettek összességében 6,6 milliárd forint egészségügyi szolgáltatási járulékot nem fizettek meg. A PM szerint, aki eddig jogosult volt egészségügyi ellátásra, az ezután is jogosult marad, így senki nem szorul ki az ellátásból. A változás mindössze abban áll, hogy aki csak az egészségügyi szolgáltatási járulék ellenében lenne jogosult az egészségügyi ellátásra, az ne kerülhesse ki a fizetési kötelezettségét.

 

Tb-törvény MaSZSZ
Kapcsolódó cikkek