Közélet

Elhunyt a Tunyogi Gyógyító Játékterápia kidolgozója

A szülőt is játszó emberré kell tenni, hogy hatékonyan tudjon foglalkozni a gyermekével. A Játékterápia elterjedésének legfontosabb eredménye a szemléletváltás volt.

A Tunyogi Gyógyító Játékterápia (TGYJ) kidolgozója, konduktor, pedagógiai előadó Tunyogi Erzsébet életének 64. évében 2019. december 6-ára virradó éjszaka tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Tunyogi Erzsébet a XVI. kerületi önkormányzat által fenntartott és 1986-tól saját maga által vezetett intézményben korai fejlesztő csoportokat vezetett, ahol az addig már elemeiben kidolgozott játékfeladatokban elvégzett terápiás megoldásokat alkalmaztak. A Gyógyító Játék a családban című könyve 1995-ben jelent meg (Budapest, Tárogató Kiadó), amely szintén lezárt egy korszakot a játékterápia kidolgozásában. 2019-ben megjelent Tunyogi Erzsébet életművét összefoglaló újabb könyve, melynek címe: Sérült gyermekek fejlesztése Tunyogi Gyógyító Játékterápiával (Budapest: Tunyogi Gyógyító Játszóház Alapítvány).

Az Apor Vilmos Katolikus Főiskola Drámapedagógia Szakán 1992-93-tól 2005-ig posztgradulális és nappali képzés keretében mint óraadó tanár évi átlagosan 100-150 hallgatót tanított a játékterápiára, valamint pszichoterápiás szaktanfolyami végzettségével alapozó tantárgyakat, mint didaktika, neveléselmélet, neveléstörténet, játékelmélet, személyiség elmélet tanított. Minden évben 2-4 szakdolgozója volt. 2005-től kisebb-nagyobb megszakításokkal egy-egy csoportnak tanított a játékterápiát.

Szembe ment az addig elfogadott terápiás módszerekkel. Próbálkozásait a gyermek emocionális viselkedésére és antropomorf gondolkodására alapozta, a játékban kereste a fejlesztés lehetőségét.

Törekedett arra, hogy a szülőt is játszó emberré tegye, hogy hatékonyan tudjon foglalkozni a gyermekével.

A család és gyermek megítélésében új szemléletet vezettek be: a feltétel nélküli elfogadást, a szolidaritást, az empátiát és az életen át tartó tanulást.

A Játékterápia, mint módszer elterjedésének legfontosabb eredménye a szemléletváltás volt: soha többet nem lehetett a sérült gyermek fejlesztéséből kihagyni a játéktevékenységet, mint az emberi tevékenység alapját. A játékterápiás módszer elterjesztésével kihagyhatatlanná vált a család, családgondozás, családterápia.

Később a XVI. kerületi önkormányzati intézmény-részleget megszüntették. 1991-től alapítványként működött, mely a Tunyogi Erzsébet Gyógyító Játszóház Alapítvány a Halmozottan Sérült Gyermekekért nevet kapta. 2005-től a VI. kerületben működő alapítvány intézmény-fenntartóvá vált, melynek neve „Tunyogi Gyógyító Játszóház” Korai Fejlesztő és Gondozó, Fejlesztő Felkészítő Központ lett – 2013 óta Tunyogi Pedagógiai Szakszolgálat néven működik.

December 9-én, hétfőn 10 órától a Rózsa utcai Játszóházban tartanak megemlékezést. Várják azokat a szülőket, akik szeretnének velük emlékezni Erzsébetre. A megemlékezésre a saját belátásuk szerint érkezhetnek gyermekükkel együtt, vagy nélküle.

December 9-én, hétfőn a foglalkozások elmaradnak. December 10-től folytatódnak újra a fejlesztések. Nyugodjon békében.

Tunyogi Erzsébet játékterápia
Kapcsolódó cikkek