Közélet

Huszonhárom érmet jósolnak a magyaroknak Tokióban

Napra pontosan hat hónap múlva kezdődik az olimpia Tokióban, a szakértők az Egyesült Államok és Kína fölényét prognosztizálják az érmek és az aranyak tekintetében, míg Magyarországnak 23 dobogós helyet (6 arany, 7 ezüst, 10 bronz eloszlásban) jósolnak – ez nyolccal lenne több, mint négy éve, Rio de Janeiróban.

A Gracenote Sports adatszolgáltató és elemző cég legfrissebb jelentése szerint az amerikai küldöttség 117 dobogós helyet, ezen belül 47 aranyat nyer a japán fővárosban, s ez mindkét rangsorban az első helyet éri majd az országnak. Kína a jóslat alapján 87 medállal, közte 43 arannyal zár.

A kalkulációt ugyanakkor jelentősen nehezíti Oroszország helyzete. A sport nagyhatalomra a doppingeredmények manipulálása miatt négyéves eltiltás vár. Bár fellebbezett a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál, a döntésre még valószínűleg hónapokig várni kell. A Nemzetközi Antidopping Ügynökség által kiszabott szankciók alapján

Tokióban tilos lesz használni Oroszország nevét, zászlóját és himnuszát, ezzel együtt – semleges színekben – várhatóan több orosz sportoló is ott lesz az ötkarikás játékokon. Egyelőre azonban senki nem tudja, mennyi.

Listájában ugyanakkor feltünteti Oroszországot a Gracenote 66 éremmel és 25 első hellyel, a következő, negyedik helyre pedig a házigazda japánokat várja a cég 65/30-as mutatóval.

Fotó: AFP

A szigetország csapata a várakozások szerint él majd a hazai pályából fakadó előnnyel, ahogyan azt a korábbi olimpiák esetében is tette a házigazda. Japán Rióban nemzeti rekordot jelentő 41 érmet, közte 12 aranyat gyűjtött – ha bejön a jóslat, akkor hatalmas fejlődést, és óriási új csúcsot érhetnek el az ország versenyzői.

A Gracenote

Magyarországot a 12. helyre várja az éremtáblázaton – eggyel előbbre a legutóbbi előzeteséhez képest – 23 medállal, és felsorolja azon nemzetek között, amelyek a legtöbbet javítanak majd a riói teljesítményükhöz képest.

A magyarok 2016-ban 8 arannyal, 3 ezüsttel és 4 bronzzal tértek haza Brazíliából.

A Rio de Janeiró-i olimpia előtt a Gracenote helyesen tippelte meg a legjobb három nemzet sorrendjét, az első tíz közül pedig nyolcat eltalált. A 2018-as phjongcshangi téli játékokat megelőzően sikerrel jósolta meg az első négy sorrendjét.

Tokió olimpia érem
Kapcsolódó cikkek