Közélet

Washington evakuációs bázist hoz létre Cipruson

Lapértesülések szerint szerdán nyolc Chinook és Black Hawk szállítóhelikopter indult el az Athén melletti Eleuszisz katonai repülőtérről Ciprusra.

Az Egyesült Államok szállító repülőgépeket és helikoptereket helyezett át Ciprusra arra az esetre, ha tömegesen kell kimenekítenie állampolgárait a Közel-Keletről – jelentette csütörtökön a Katimerini című görög napilap.

A lap úgy tudja, hogy Washington az Iránnal kibontakozó lehetséges konfliktustól tartva az eredetileg csapatok, sebesültek, illetve rakomány szállítására tervezett C-130 Hercules típusú repülőgépeket, valamint Chinook és Black Hawk helikoptereket telepített a Földközi-tenger délkeleti részén található szigetre.

C-130-as
Fotó: AFP

A Katimerini szerint szerdán nyolc Chinook és Black Hawk szállítóhelikopter indult el az Athén melletti Eleuszisz katonai repülőtérről, majd Rodoszt érintve megérkeztek Ciprusra. A C-130-as gépeket a krétai Szouda katonai támaszpontról helyezték át.

Nikosz Hrisztodulidisz ciprusi külügyminiszter a RIK közszolgálati rádiónak szerdán elmondta, hogy országa engedélyezte az Egyesült Államoknak a csapattelepítést egy „tisztán humanitárius misszió” végett.

USA Ciprus c-130
Kapcsolódó cikkek