Közélet

Emlékhellyé vált a Beatles törzshelye

John Lennon egyszer arra panaszkodott, a Beatles sikerében az a legrosszabb, hogy többé nem ihat meg egy sört a Philben.

Kiemelt, vagyis első osztályú kultúrtörténeti emlékhellyé nyilvánítják a Beatles egykori törzshelyének számító pubot Liverpoolban. A Philharmonic Dining Rooms a viktoriánus kor első angol sörözője, amely ilyen besorolást kapott.

A hely a korszak jelentőségteljes emléke

– mondta el Duncan Wilson, a Historic England állami hatóság vezetője.

A Phil becenevű kocsma épületét 1898-ban emelték Walter W. Thomas építész tervei alapján. Pompásan díszített kőhomlokzat és gazdagon díszített belső terek jellemzik.

Fotó: AFP

John Lennon egyszer arra panaszkodott, a Beatles sikerében az a legrosszabb, hogy többé nem ihat meg egy sört a Philben.

Paul McCartney, amikor 2018-ben meglátogatta a várost, ahonnan a zenekar elindult a világhírnév felé, a pub vendégeit spontán fellépésével lepte meg.

A Philharmonic Dining Rooms már 1955 óta műemlékvédelem alatt állt, akkoriban azonban még csak másodosztályú kategóriába tartozott. Az elsőosztályú kategóriába kerülve olyan épületekkel áll egy szinten, mint a Buckingham Palota.

Eamonn Lavin, a Phil tulajdonosa szerint megtiszteltetés az új besorolás. Mint kifejtette, az egész világból érkeznek turisták, hogy megigyanak egy sört ebben a pubban.

Liverpool enélkül is meglehetősen érdekes város. Ez a hely csak a pont az i-re a turisták számára

– mondta.

beatles Liverpool pub
Kapcsolódó cikkek