Közélet

Minden képviselő leadta vagyonnyilatkozatát

Az országgyűlési képviselők és a nemzetiségi szószólók is eleget tettek a január 31-ei határidőig vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek az Országgyűlésről szóló 2012. évi törvény alapján – közölte Hargitai János (KDNP), az Országgyűlés mentelmi bizottságának elnöke péntek este.

A bizottsági elnök tájékoztatása szerint a 197 országgyűlési képviselő, a nemzetiségi képviselő és a 12 nemzetiségi szószóló leadta a saját és a vele közös háztartásban élő házas- vagy élettársának, gyermekeinek vagyonnyilatkozatát.

Az országgyűlési képviselő, a nemzetiségi képviselő és a nemzetiségi szószóló saját vagyonnyilatkozata nyilvános, és február 1-jétől megtekinthető az Országgyűlés honlapján a képviselő, illetve a szószóló neve alatt.

A vonatkozó törvények szerinti vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségüknek a fenti határidőben szintén eleget tett az Állami Számvevőszék elnöke, alelnöke, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke, elnökhelyettesei és a Versenytanács tagjai, a Költségvetési Tanács elnöke, a Közbeszerzési Hatóság Tanácsának elnöke és tagjai, a legfőbb ügyész, legfőbb ügyész helyettesei, a Magyar Nemzeti Bank elnöke, alelnökei és a Monetáris Tanács tagjai, valamint a felügyelő bizottság tagjai, a médiatanács elnöke és tagjai.

Fotó: MTI/Soós Lajos

A tisztségviselők saját vagyonnyilatkozata szintén nyilvános, és február 1-jétől megtekinthető az Országgyűlés honlapján a tisztségviselő neve alatt – közölte a bizottság KDNP-s elnöke.

Így változott Áder, Orbán és Kövér vagyona

A közjogi méltóságok közül kizárólag Áder János köztársasági elnöknek változott érdemben a vagyona – írja az Origo. A portál szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Kövér László házelnök vagyona érdemben nem változott.

  • Áder János vagyona gyarapodott egy II. kerületi 125 négyzetméteres társasházi lakással. A köztársasági elnök továbbra is tulajdonosa egy másik II. kerületi és egy kisoroszi ingatlannak. Csökkent azonban a megtakarítása, hiszen a korábbi 21 millió forint helyett már csak 3,9 millió forint van a bankszámláján, és a devizaalapú befektetései is csökkentek. A tavalyi évhez képest a köztársasági elnöknek keletkezett 45 millió forint tartozása is lakáshitelből.
  • Orbán Viktor ingatlanvagyona nem változott a tavalyi évhez képest, ugyanúgy társtulajdonosa egy Budapest XII. kerületi lakóháznak, valamint egy felcsúti lakóháznak. Viszont 3,5 millióról 2,1 millióra csökkent a jelzáloghitele.
  • Kövér László továbbra is tulajdonosa egy szigetszentmiklósi családi háznak, és egy 2014-ben vásárolt Skoda SuperB-nek. Két biztosítónál az életbiztosítási összege 5 millió forintra nőtt, korábban 2 millió körül volt. Csökkent viszont a számlakövetelése a tavalyi 4 millióról 3,5 millióra. A házelnök továbbra is 10 millió forinttal tartozik a banknak.
  • vagyonnyilatkozatok
    Kapcsolódó cikkek