Közélet

Orbán Viktor: az emberek pánikreakciója nem teljesen indokolatlan

A miniszterelnök szerint az emberekre is szükség van a védekezéshez, nem véletlenül kérik a hatóságok, hogy ne menjenek a fertőzött területekre.

„Már egy hónappal ezelőtt életre hívtuk az operatív törzset, ami a megjelenésig a megelőzésen dolgozik, tagja Kásler Miklós, Pintér Sándor és a katsztrófavédelem is.

Tartottunk szemléket, hogy megvannak-e az eszközök, meghallgattuk a tisztifőorvos asszonyt is, megállapítottuk, hogy a szükséges laboratórium rendelkezésre áll, ugyanígy a szakemberek is, a protokollrendszer üzemben van, amennyire lehetett, felkészültünk, 24 órás ügyelet van, szűrőrendszer is működik a határon”

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

A miniszterelnök szerint az emberekre is szükség van a védekezéshez, nem véletlenül kérik a hatóságok, hogy

ne menjenek az emberek és az iskolás csoportok a fertőzött területekre. Ebben a helyzetben Pintér Sándor két-három naponta beszámol a kormányfőnek.

Az Infostart szemléje szerint Orbán Viktor azt is mondta, hogy van egy vita szerinte arról, hogy a járvány mennyire komoly, „de megértést kell tanúsítani a hatóságok felé, mivel

a koronavírust nem ismerjük, az emberek pánikreakciója tehát nem teljesen indokolatlan”.

A nemzeti konzultációról elmondta, annak az az értelme, hogy „bizonyos nemzeti sorskérdésekben” bevonjanak minél több embert. Ismertette, két ügy adja majd a konzultáció gerincét:

a börtönkörülmények miatt megítélt kártérítések kifizetése és a gyöngyöspatai roma szegregáció ügye.

Orbán Viktor miniszterelnök
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A március közepén kézhez kapott konzultációs leveleket olvassák el, töltsék ki

– kérte a kormányfő.

Orbán Viktor a többi között beszélt a 8 pontos klímavédelmi akciótervről is. A kormányfő azt mondta: „Ne klímavészhelyzetet hirdetgessünk, hanem cselekedjünk.” Az EU költségvetésének kudarcos tárgyalásairól is elmondta a véleményét: a takarékos négyek és a kohézió barátai vitája „ingoványos terep”.

koronavírus klímavédelmi akcióterv Orbán Viktor konzultáció
Kapcsolódó cikkek