Közélet

Történelemtanárok Egylete: a fiatalok ne legyenek megvezethetők a fake news által

Egy hete elérhető a módosított Nemzeti Alaptanterv.

A Hír TV stúdiójában Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke és Czuczor Gergely, a budaörsi Szent Benedek középiskola történelemtanára ütköztették álláspontjukat a módosított Nemzeti Alaptanterv témájában.

Miklósi László, a Történelemtanárok Egyletének elnöke az ismeretszerzés, magyar identitás építése és a közös kulturális kód hármasával kapcsolatban azt a kérdést tette fel, hogy ezek jelentik-e a legfőbb célt. Véleménye szerint

arra is nagy hangsúlyt kellene fektetni, hogy a fiatalok ne legyenek megvezethetők a fake news által, valamint, hogy tudatos polgárokká választókká váljanak, és tudjanak vitatkozni.

Czuczor Gergely szerint örömteli elmozdulás történt. A gimnáziumi tanár szerint

a nemzeti identitás előtérbe helyezése az oktatásban és a tudatos állampolgárrá nevelés nem zárja ki egymást.

Miklósi László elmondta, hogy az alaptantervet kritizálók számára is fontos a nemzeti értékek átadása, a különbség köztük és a pártolók között az, hogy

ők a kötelező ideológiai tartalom ellen emelik fel a hangjukat.

Emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás egyik alapélménye pont az volt az oktatásban, hogy

megszabadultak a szocializmus miatt rájuk erőltetett ideológiától.

Czuczor Gergely felhívta arra a figyelmet, hogy más országokban, például Izraelben, Franciaországban vagy az Egyesült Államokban a nemzeti identitás még hangsúlyosabb.

A Történelemtanárok Egyletének elnöke hangsúlyozta, hogy egy nemzeti tantervet szakmai és társadalmi egyeztetés után alkotnak meg, és helyet kap benne a hazai és az egyetemes történelem egyaránt. Ismételten felhívta arra a figyelmet, hogy napjainkban elöntenek mindent a tévtanok, ezért szükség van arra, hogy mindezekre óraikon a diákokat felkészítsék.

Czuczor Gergely úgy vélte, hogy aggodalomra semmi ok, a történelemszakos tanárok felkészültségüknek és hozzáértésüknek köszönhetően meg fognak birkózni ezzel a feladattal.

Történelemtanárok Egylete Nemzeti alaptanterv
Kapcsolódó cikkek